Nye EU-regler rammer ejendomsbranchen

Et direktiv fra EU betyder, at dele af ejendomsbranchen skal reguleres på linje med f.eks. banker og pensionsselskaber. Konsolidering i branchen kan blive en af konsekvenserne.

For de store forvaltere af ejendomsinvesteringer vil den nye regulering være lidt besværlig, men dog til at håndtere. Derimod kan de små spillere i markedet blive tvunget til at søge fusioner, vurderer Lars Frederiksen, Cura Management. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er udsigt til knastør ferielæsning for ledelsen af en række ejendomsforvaltere. I hvert fald hvis de vil være opdateret på den 58 sider lange lov, der vil regulere deres virksomhed i stort og småt, når de vender tilbage fra ferien.

Det er udmøntningen af det såkaldte FAIF-direktiv, der er på vej gennem Folketinget. Bogstaverne står for Forvaltere af Alternative InvesteringsFonde, og groft sagt skal det regulere fonde og lignende, der opfordrer andre til at investere gennem sig, og som ikke allerede er omfattet af anden regulering.

Forvalterne skal godkendes

Direktivet – og den danske lov – følger således i store træk samme principper, som gælder ved reguleringen af resten af den finansielle sektor. Det vil sige, at fondsforvalterne skal godkendes, eller som minimum registreres, og de skal overholde en bunke regler om ledelse, om informationer til investorerne og om risikostyring.

Ejendomsfonde og –forvaltere er altså blandt dem, der bliver omfattet af den nye lov. Det er usikkert, hvor langt den rækker ind i branchen, og om f.eks. udbydere af kommanditselskaber også vil være omfattet. Lovgivernes intention er, at det kun skal gælde for forvaltere, der tilbyder deres ydelser i åbent marked. Det vil sige, at selskaber og fonde, der kun forvalter investeringer for én person, én familie eller én koncern, ikke er omfattet.

Foreløbig ingen panik

Et af de selskaber fra ejendomsbranchen, der med sikkerhed bliver omfattet, er Cura Management. Her har direktør Lars Frederiksen sat sig ind i lovforslaget. Han er umiddelbart ikke alarmeret – men det er med forbehold for, hvordan loven bliver udmøntet i praksis.

»Der er rigtig mange detailbestemmelser, som det er overladt til Finanstilsynet at udstikke bestemmelser omkring. Det kan nok ikke være anderledes, men det gør det vanskeligt at sige, hvad loven konkret vil betyde. Men overordnet så har vi jo længe vidst, at sådan en regulering var på vej, og set i lyset af finanskrisen er det hverken overraskende eller urimeligt som sådan,« siger Lars Frederiksen.

Cura Management efterlever i forvejen mange af lovens principper, fordi man driver en børsnoteret fond. Derfor forventer Lars Frederiksen heller ikke signifikant højere administrationsomkostninger i sit eget selskab.

»Men,« siger han, »for branchen som helhed tror jeg, at det kommer til at betyde en konsolidering. Det kræver jo både en vilje og en evne til at kunne opfylde reglerne og blive godkendt. Det kan måske være svært for nogle af de mindre forvaltere.«

Ikke vildt skræmmende

Også i Ejendomsforeningen Danmark har man kigget på forslaget. Men efter samråd med de berørte medlemmer er det ikke noget, der har givet anledning til nogen stor offensiv. De seneste måneder har man i stedet primært prioriteret opmærksomheden om et helt andet forslag – nemlig det, der ændrer klageadgangen i forbindelse med den offentlige ejendomsvurdering.

»Det er klart, at der er nogle af vores medlemmer, der skal ind og kigge på det her, og det kan være, at det hele bliver lidt mere besværligt for dem. På den anden side er det ikke noget, der ser ud til at skræmme helt vildt, og når det bliver en del af den vante forretningsgang, vil det forhåbenligt også være sådan, at man kan skilte med at leve op til lovens og Finanstilsynets krav,« siger cheføkonom Morten Marott Larsen.

Høringssvarene til lovforslaget viser tilsvarende, at de fleste organisationer og selskaber fra den finansielle sektor overordnet er positive over for selve ideen om regulering af forvaltere af alternative fonde. Men brancheforeningen for venture- og kapitalfonde, DVCA, er kritiske, og foreslår i et 17 sider langt høringssvar en række ændringer.