Nu kan du grave emballagen ned i haven - med god samvittighed

En lille dansk fødevarevirksomhed er den første i verden til at producere fødevareemballage med et tryk, der er 100 procent bionedbrydeligt.

En lille virksomhed fra udkanten af Amager er den første i verden til at producere fødevareemballage af biologisk nedbrydeligt karton med trykfarver uden skadelige stoffer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens første 100 procent nedbrydelige emballage er dansk. Det er det lille firma Fairdig, der producerer bæredygtige færdigretter, der står bag.

»Smider man den i naturen, bliver den nedbrudt uden at efterlade skadelige stoffer. Den kan komposteres både i komposten og naturligt i naturen,« siger Nadia Christensen fra Fairdig.

De giftige stoffer og tungmetaller, der normalt er at finde i tryk, er trukket ud af sværten. I stedet er den baseret på majsmel.

Indtil videre er det kun omslaget, der er nedbrydeligt, men på sigt er målet, at hele emballagen forsvinder på biologisk manér.

Hos Dansk Erhverv er man enig i, at der er behov for innovation inden for miljørigtige emballageløsninger. Men også, at man husker på, at der er andre faktorer med betydning for graden af emballagebæredygtighed.

»Det er klart, at det her fokus på det miljøvenlige tryk er rigtig fint, men miljøpotentialet og nødvendigheden afhænger af, hvordan affaldshåndteringen er i landet,« siger Jakob Lamm Zeuthen, miljøpolitisk chef hos Dansk Erhverv.

Fairdig er tilknyttet nemlig.com, men satser på at stå på de fysiske butikshylder inden længe. Virksomheden har netop fejret sin et-års-fødselsdag, og de tre ansatte har tænkt bæredygtigheden ind fra begyndelsen. Også selv om den er dyrere at producere.

Nadia Christensen er klar over, at de er en ung og lille virksomhed, men mener stadig, at det kan være med til at gøre en forskel i det større miljøperspektiv. Det samme mener Jakob Lamm Zeuthen.

»Det gode ved de her virksomheder, der udvikler nye metoder, er, at de bidrager med større viden og nytænkende muligheder. Senere kan forretningsmodellerne skaleres op og evt. eksporteres til lande med mindre velfungerende affaldssystemer, hvor det er rigtig relevant,« siger Jakob Lamm Zeuthen.

En anden positiv gevinst ved det bionedbrydelige tryksværte er, at det ikke indeholder nogen giftige stoffer, der kan smitte af.

»Når man rører ved emballagen, så afgiver den ikke skadelige stoffer,« siger Nadia Christensen.

Den del kan veje lige så tungt som den gode miljøsamvittighed, når vi lægger varer i indkøbskurven, påpeger Jakob Lamm Zeuthen.

»Hvis du spørger forbrugerne, hvorfor de vælger økologi, så vægter sundhed faktisk tungere end miljø. Så det er et vigtigt aspekt,« siger Jakob Lamm Zeuthen.