Nu begynder historisk retsopgør mod Pandora

Penge, prestige og principper er på spil, når Pandoras topchef Leighton og den nu fyrede topchef Vendelin Olesen for første gang udtaler sig om det børsdrama, som kostede Pandoras aktionærer 12 mia. kroner på én dag.

Hvis Pandora får strafferetsdommen imod sig, vil det formentlig give en bøde til selskabet på under en mio. kroner. Til gengæld vil en dom sandsynligvis blive brugt af utilfredse Pandora-aktionærer, som mener, at de er blevet ført bag lyset. Arkivfoto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter tre års tavshed vil Pandoras topchef Allan Leighton og den nu fyrede topchef Mikkel Vendelin Olesen for første gang forklare deres roller i Pandora-sagen, som i 2011 skabte rystelser på det danske børsmarked.

Pandora-spidserne bliver afhørt under vidneansvar og for åbne døre i denne uge.

Det sker i en længe ventet straffesag, der indledes onsdag mod Pandora i Byretten i Glostrup.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, i daglig tale Bagmandspolitiet, anklager Pandora for at have fortiet børsfølsomme oplysninger til skade for aktiemarkedet og aktionærerne. Pandora nægter sig skyldig i anklagerne.

Retsopgøret kan få økonomisk og prestigemæssig betydning for både Pandora og personerne Leighton og Vendelin, men opgøret har også principiel betydning for børsmarkedet i Danmark.

Første af sin art

»Det er den første sag af sin art, så ud fra en juridisk betragtning er det positivt, at vi nu kan få afklaret retstilstanden på området,« siger Caspar Rose, professor ved Copenhagen Business School.

Domstolen skal tage stilling til, hvorvidt Pandoras ledelse har tilbageholdt viden om dårlige salgstal for aktiemarkedet i ugevis, hvilket har betydet, at aktionærer i juli 2011 har betalt op til tre gange for meget for deres Pandora-aktier kort før et kursfald. Da Pandoras ledelse endelig oplyste om de dårlige salgstal 2. august 2011 styrtdykkede aktiekursen med 65 procent, og aktionærerne tabte samlet 12 mia. kroner på en enkelt dag. Et kursfald, som Fondsbørsen har betegnet som meget udsædvanlig for et selskab i de børsnoteredes elite-indeks C20.

Mikkel Vendelin Olesen blev fyret som topchef for Pandora samme dag, og Allan Leighton – der dengang var formand – overtog siden posten som topchef i Pandora, men har forleden også meddelt sin afgang fra smykkekoncernens hjørnekontor. Begge nåede dog at sikre sig fratrædelsesaftaler på tocifrede millionbeløb i Pandora og har sammen med den øvrige ledelse i Pandora valgt at tie om deres rolle i de dramatiske uger op til børsnedturen.

Afvejning af adgang til oplysninger

Men Leighton og Vendelin kommer nu i retssalen til at afgive vidneforklaringer om, hvad de vidste og hvornår. Formentlig vil også finansdirektør Henrik Holmark skulle afgive vidneforklaring.

Efter at have hørt vidneforklaringerne og parternes argumenter skal domstolen afveje hensynet mellem, at aktionærerne får hurtig indsigt i børsfølsomme oplysninger over for hensynet til ledelsens mulighed for at kontrollere og vurdere konsekvenserne af nye tal, inden de offentliggøres. Hvis Pandora får strafferetsdommen imod sig, vil det give en bøde til selskabet på formentlig under en mio. kroner. Værre for selskabet og ledelsen er det dog, at en dom mod selskabet vil blive brugt af utilfredse og tabsramte Pandora-aktionærer, som mener, at de er blevet ført bag lyset af selskabets ledelse i juli 2011 og købte Pandora-aktier alt for dyrt.

Fra dom til erstatningskrav

Aktionærerne har forleden stævnet Pandora og Allan Leighton for episoden, og deres økonomiske krav vil efter det tidligere oplyste formentligt lande på i omegnen 190 til 225 mio. kroner. Således kan Allan Leighton risikere at skulle betale sin nyligt sikrede fratrædelsesgodtgørelse på 34 mio. kroner i erstatning til de tabsramte aktionærer.

Også andre risikerer at blive inddraget i erstatningssager, hvis Pandora taber straffesagen. Belgiske Deminor har i samarbejde med den danske advokat Frantz Sigersted-Rasmussen, partner hos Advokaterne Németh & Sigetty, på vegne af 36 investorer sendt en procesvarsling ud til en stribe tidligere og nuværende centrale personer i Pandora, som betyder, at de også kan blive stævnet og afkrævet erstatning.

Blandt dem er Mikkel Vendelin Olesen og Pandora-bestyrelsesmedlemmer Christian Frigast fra kapitalfonden Axcel og den tidligere B&O-topchef Torben Ballegaard Sørensen. Forud for retssagen har Allan Leighton ikke ønsket at udtale sig om sagen.