Novo får kæmpe trumf på hånden med guldæg

Novo Nordisk løfter fredag morgen sløret for nye data om selskabets store fremtidshåb Semaglutid, der viser, at diabetesmidlet reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme med hele 26 pct.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i en hård tid lander Novo Nordisk fredag morgen en datapakke, der kan få stor betydning for selskabets fremtidshåb Semaglutid. Den danske diabeteskæmpe har fået stryg på fondsbørsen i ugevis, men sætter med Semaglutid-studiet helt nye standarder for, hvad et diabetesmiddel kan.

Data fra Novos såkaldte Sustain 6-studie viser, at Novos store fremtidshåb kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme med hele 26 pct. Med studiet lykkedes det for Novo at gøre Semaglutid til det blot tredje diabetesmiddel i verden, som har vist sig at kunne reducere risikoen for hjerte-kar-problemer. Semaglutid er dog i modsætning til de andre to midler, hvoraf det ene også tilhører Novo, stadig et stykke fra at nå markedet.

Tidligere på året kom også Novos milliardsællert Victoza igennem samme nåleøje med et længe ventet bivirkningsstudie, der vidste, at midlet reducerer risikoen for hjerte-kar-problemer med 13 pct. Semaglutid slår altså dermed Victoza med flere længder på det parameter.

Studiet med Semaglutid er dog meget mindre end Victoza-studiet, hvilket betyder, at Novo med Sustain-6-studiet ikke har mulighed for at få hjerte-kar-fordelen på en kommende indlægsseddel som en selvstændig indikation. Det er derfor temmelig sandsynligt, at Novo vil igangsætte et endnu større studie med Semaglutid.

Semaglutid, der er en såkaldt GLP-1-analog, er en af Novos helt store satsninger i pipelinen. Nyhedsbureauet Bloomberg har tidligere regnet sig frem til, at Semaglutid, Victoza og det langtidsvirkende insulin Tresiba i 2020 vil udgøre omkring 30 pct. af Novo Nordisks samlede salg.

Et GLP-1-middel har den særlige fordel, at patienterne både får deres behandling mod diabetes og samtidig ofte taber sig, når de anvender midlet. Et GLP-1-medikament indeholder nemlig en kunstig version af et naturligt hormon, der spiller en vigtig rolle for reguleringen af appetitten ved at skabe en følelse af mæthed. Derfor oplever mange patienter, at kiloene begynder at rasle af, når de benytter sig af GLP-1-midler.

Ifølge analytikerne står klassen af GLP-1-midler til at vokse langt mere end det generelle diabetesmarked. Bloomberg vurderer, GLP-1-markedet står til at vokse med omkring 17 pct. om året frem mod 2020.

Novo sidder i forvejen tungt på klassen med midlet Victoza, der udgør omkring 60 pct. af det globale salg i den medicinkategori.

De gode nyheder med Semaglutid kommer på et særdeles belejligt tidspunkt for Novo, der har mistet over 22 pct. af sin markedsværdi siden nytår. Det svarer i kroner og ører til et værditab på omkring 250 mia. kr.