Nu rammer amerikansk priskrig Novo: Indfører ansættelsesstop i hele Danmark

Novo Nordisk tager nu konsekvensen af koncernens rædselsregnskab tidligere på måneden og indfører et tidsubestemt ansættelsesstop i hele Danmark. Omkostningerne skal stå mål med indtægterne, lyder det fra Novo.

Novo Nordisk træder nu usædvanlig hårdt på bremsen og indfører et ansættelsesstop i hele Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Massive udfordringer på det amerikanske marked får nu Novo Nordisk til at foretage en historisk hård opbremsning i Danmark, da Novo lukker ned for nyansættelser i hele landet.

Antallet af medarbejdere i successelskabet fra Bagsværd er over de seneste år vokset markant. Siden 2010 har Novo Nordisk ansat næsten 4.000 nye medarbejdere i Danmark.

Det bliver dog meget småt med ansættelsessamtaler i Novos danske afdeling i de kommende måneder. Beslutningen om et ansættelsesstop er taget som en direkte konsekvens af, at Novo Nordisk tidligere på måneden sendte et regnskab på gaden, der skuffede markedet fælt.

»Det er et tiltag, der kommer i forlængelse af vores udmelding ved halvåret omkring de sænkede forventninger til priserne i USA i de kommende år. Vi nedgraderede også forventningerne en anelse til helårssalget. Som et led i styringen af omkostningerne har vi i den danske del af vores organisation indført et ansættelsesstop, som gælder indtil videre. Hvor lang tid det så er, finder vi ud af senere,« siger Mike Rulis, der er kommunikationsdirektør i Novo Nordisk.

Gælder den her spareøvelse alle leder og kanter af jeres organisation i Danmark lige fra produktionen til hovedkvarteret i Bagsværd?

»Det gælder det hele. Og så er det med den formulering, at hvis der skal gøres en undtagelse, så skal den godkendes af en direktør for området. Selvfølgelig kan der være job, hvor det kan blive kritisk, hvis de ikke bliver besat, men det kræver i så fald en direktørgodkendelse,« siger Mike Rulis.

Novo Nordisk har fået store hug på aktiemarkedet i kølvandet af selskabets halvårsregnskab. Her blev Novo især straffet, fordi det viste sig, at selskabets ledelse havde været for optimistisk angående udviklingen på det amerikanske marked. Topchef Lars Rebien Sørensen havde på forhånd meldt ud, at Novo satsede på, at priserne på det altafgørende diabetesmarked i USA ville holde sig nogenlunde i ro.

Da regnskabet landede, var Novo-ledelsens nye budskab, at priserne på diabetesmidler kan falde med helt op til 6 pct. på det amerikanske marked, hvor Novo Nordisk henter op mod halvdelen af sin omsætning.

Samtidig måtte Novo sænke sit skøn for, hvad selskabet kommer til at tjene i 2016.

»Det er almindelig god husholdning, at man sikrer sig, at omkostninger og indtægter står i fornuftigt forhold til hinanden. Det kan man gøre på forskellige måder. En af dem er, at vi lige tænker os godt om i de kommende måneder, når det gælder nyansættelser,« siger Mike Rulis.

Novo har tidligere haft ansættelsesstop i dele af sin danske organisation, men har aldrig tidligere indført et samlet stop for ansættelser i hele Danmark.

Ugen efter Novo havde præsenteret sit halvårsregnskab, rejste selskabets ledelse til investormøder i London med en fortælling om, at Lars Rebien Sørensen og hans koncerndirektørkolleger som et plaster på såret for den svage regnskabsrapport nu ville kigge selskabets omkostningsbase efter i sømmene.

»Kunsten ved den her øvelse er selvfølgelig at sikre, at omkostningsstyringen bliver gennemført, uden at det kommer til at gå udover den fremtidige vækst. Det handler simpelthen om, at Novo ikke begrænser sine muligheder for at vokse fremadrettet,« siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank.

Foruden problemer med prisniveauet for diabetesmidler på det amerikanske marked, fremgik det også af Novos halvårsregnskab, at selskabets lukrative bløderforretning kommer under hårdt pres i de kommende år.

Selskabets guldrandede bløderdivision står ganske enkelt til en omgang stryg i milliardklassen, hvis schweiziske Roche som ventet allerede næste år kan lancere en ny blødermedicin, der kan vende op og ned på markedet.

Summen af udfordringer for Novo har betydet, at markedet er begyndt at tvivle på, om selskabet kan nå sit eget mål om en salgsvækst på 10 pct. årligt frem til 2020.

Tilbage i februar, da Novo løftede sløret for sine nye måltal, meldte det schweiziske finanshus UBS sig hurtigt på banen som en kritisk stemme. Schweizerne forudså allerede dengang i et analysenotat, at Novo kunne få ørerne i maskinen i USA.

»Det er ikke sandsynligt, at selskabet vil slippe fri af det stigende prispres, der hersker specielt i USA,« lød vurderingen fra UBS.

Siden Novo Nordisks halvårsregnskab ramte markedet for præcis tre uger siden, er diabeteskæmpens markedsværdi blevet forringet med næsten 150 mia. kr.