Novo-formand fravælger »kommerciel superstjerne«

Flere eksperter havde Novo-kronprins Jakob Riis som favorit til at overtage tronen efter Lars Rebien. I sidste ende valgte bestyrelsen dog at se bort fra den »kommercielle superstjerne«.

Lars Fruergaard Jørgensen overtager topposten i Novo Nordisk efter Lars Rebien Sørensen, der får æren for at have gjort Bagsværd-virksomheden til global kæmpe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nu tidligere Novo-kronprins Jakob Riis var udpeget som favorit til at overtage ansvaret for Novo Nordisks milliardforretning.

Den 50-årige koncerndirektør og kommercielle gulddreng tabte dog opgøret om den gyldne trone til Lars Fruergaard Jørgensen, som af Novo-formand Göran Ando i særlig grad bliver fremhævet for at være en enestående problemknuser og mester i strategiudvikling.

Jakob Riis er i stedet blevet forfremmet til ansvarlig for det altafgørende amerikanske marked. Allerede onsdag fløj Riis til USA for at tage hul på de nye opgaver.

Men hvordan kan det egentlig være, at bestyrelsesformand Göran Ando og hans kolleger valgte at se bort fra Novos kommercielle superstjerne? Ifølge Ando skal der to svar til at afklare det spørgsmål.

»Først og fremmest har vi valgt den person, som er bedst klædt på til at være topchef. Det inkluderer et særligt blik for strategi og operationel ledelse. Med Lars Fruergaard Jørgensen har vi fundet den balance. Han har også en fremragende evne til at lede mennesker. Den anden del af det er, at du ikke bare indsætter en topchef. Du skal sikre dig, at der også er en meget stærk koncernledelse, som komplementerer hinanden godt,« siger Göran Ando.

Selv om Jakob Riis altså ikke fik topjobbet i Novo, mener bestyrelsesformanden, at Jakob Riis er et af selskabets helt store stjerneskud.

»Jeg er helt enig med dig i, at Mike Doustdar (en anden Novo-direktør, red.) og Jakob Riis er to kommercielle superstjerner. De har dybest set splittet hele verden imellem sig, når det gælder om at drive vores kommercielle aktiviteter. Jeg mener, at vi har sammensat et hold, hvor vi udnytter de enkeltes evner mest optimalt. Jeg er sikker på, at vi har taget den rigtige beslutning.«

Er du ikke bange for at miste Jakob Riis, når han nu går glip af chancen for at blive topchef?

»Nej, jeg ved, at han er meget dedikeret til sit job i Novo. Han har fået en stor udfordring i USA, som jeg er sikker på, at han vil gøre alt for at løse,« siger Göran Ando.

Ando forklarer om processen med at finde en ny topchef, at Novo-bestyrelsen har brugt omkring 18 måneder på at overveje, hvem der skulle afløse Lars Rebien Sørensen.

Bestyrelsesformanden ønsker ikke at oplyse, hvor mange kandidater der var inde i billedet til topposten i Novo.