NNIT-chef: Afklaring på børsnotering inden for et år

NNITs topchef glæder sig over, at Novo Nordisk giver hans selskab en chance for at fortsætte som selvstændig, dansk it-virksomhed. Om det bliver til en børsnotering ventes afgjort i løbet af 2014.

Per Kogot, direktør i NNIT. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NNITs adm. direktør Per Kogut glæder sig over, at selskabets ejer, medicinalkoncernen Novo Nordisk, vil give IT-virksomheden en chance for at undersøge, om den har en fremtid som en selvstændig, dansk, børsnoteret virksomhed.

"Det siger noget om Novo Nordisks format, at selskabet giver os denne mulighed for at bevise, at vi kan stå på egne ben og fortsætte som en selvstændig IT-virksomhed. Det glæder jeg mig meget over. Dermed ikke være sagt, at vi ender med at beslutte os for en børsnotering," siger Per Kogut til Business.dk.

"Vi går nu i gang med en undersøgelse, som skal afdække om NNIT er en attraktiv vare i kapitalmarkederne med henblik på en senere børsintroduktion. Vi har ikke sat nogen tidsfrist for, hvornår undersøgelsen skal være færdig, men min forventning er, at der kommer en afklaring i løbet af i år," siger Per Kogut.Ifølge Per Kogut kan er det naturligt at overveje en ny ejerstruktur i IT-virksomheden, der er spundet ud af Novo Nordisk. Selskabet er i dag 100 pct. ejet af Novo Nordisk og havde oprindeligt reelt kun det danske farmaselskab som kunde.

De sidste seks til syv år har NNIT imidlertid fået en stadig større kundeportefølje uden for Novo Nordisk. I 2012 var 43 pct. af kundebasen at finde uden for Novo Nordisk. Den andel er vokset yderligere i løbet af 2013, hvor NNIT har vundet flere store ordre, og ifølge Per Kugot vil der være 50-50 balance i kundeporteføljen i 2014."Det vil objektivt set næppe være naturligt for Novo Nordisk, der er et fokuseret farmaselskab, at blive ved med at ejer et så stort IT-selskab med en så hastigt voksende omsætning som NNIT," siger Per Kogut.

 
 
 
 Alternativet til en børsnotering kunne være at blive solgt til en industriel spiller, som IBM, men det er ikke umiddelbart den mest attraktive model, vurderer per Kugot, blandt andet fordi sporerne fra andre danske virksomheder skræmmer.
Per Kugot fremhæver salget af SAS' IT-selskab Scandinavian IT Group  til amerikanske CSC, og Mærsks IT-selskab Mærsk Data til IBM i 2003-2004. De to selskaber havde nogenlunde samme størrelse, som NNIT har i dag. De to IT-selskabet er i dag helt forsvundet fra landkortet.

"Det er en læring, vi tager med os, og derfor kan vi kun glæde os over, at Novo Nordisk giver os mulighed for at lave denne undersøgelse. Både for ledelse og medarbejdere er det en interessant mulighed at forfølge," siger Per Kogut.Et andet spørgsmål, som undersøgelsen skal give svar på, er, hvorvidt og i hvilket omfang Novo Nordisk fortsat vil være medejer af NNIT. Det har ifølge Per Kogut ikke været diskuteret med bestyrelsen.

"Men vi er fortsat en gigantisk IT-leverandør til Novo Nordisk, så selskabet kunne godt være interesseret i fortsat at have en finger med i spillet," siger han.