Analytiker: NNIT er mellem 3 og 5 mia. kr. værd

Det er ifølge analytiker vanskeligt at fastslå værdien af NNIT, der har sat kursen mod børsen, men forsøger sig med en forsigtigt bus.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisks it-selskab NNIT kan være på vej på fondsbørsen som selvstændigt selskab.

Det meddelte selskabet onsdag.

Men hvor meget selskabet er værd i fri handel, er meget svært at spå om, lyder vurderingen fra Søren Løntoft Hansen, der er Novo Nordisk-analytiker hos Sydbank. Ifølge ham vil det dog formentlig være mellem 3 og 5 mia. kr.

- Man kan formentlig godt regne sig frem til en omsætning for 2014, men spørgsmålet er, om nye kontrakter måske kan påvirke salget, og også hvordan det vil påvirke indtjeningen. Der kan godt være nogle opstartsomkostninger i forbindelse med outsourcing af it-opgaver. Men kigger man på en mulig indtjening for 2014 og på sammenlignelige selskaber i udlandet, så lander man på en usikker konvolut-beregning på mellem 3 og 5 mia. kr., siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans og understreger vanskeligheden af udregningen:

- Udfordringen er lidt, at NNIT endnu ikke har lukket bøgerne for 2013, og at de sammenlignelige selskaber er internationale it-selskaber, som måske står for meget af det samme, men som eksempelvis har en anden geografisk eksponering.

Det hører samtidig med til historien, at de 3-5 mia. kr. vil være en værdiansættelse på gældsfri basis. Man vil derfor skulle fratrække gælden for at ramme en reel markedsværdi, fremhæver Søren Løntoft Hansen.

En eventuel selvstændig børsnotering er desuden ikke synderligt overraskende, påpeger analytikeren. Novo Nordisk har selv tidligere udmeldt, at en børsnotering af NNIT i hvert fald skulle diskuteres, når omsætningen eksternt (eksklusive Novo Nordisk, red.) nåede op på 50 pct. af det samlede salg. Og det, regner NNIT med, vil ske allerede i 2014.

- Det er ikke stort overraskende. 43 pct. af aktiviteterne i 2012 var uden for Novo Nordisk, og man regner med at nå 50 pct. i 2014, så det er helt i takt med tidligere udmeldinger, siger Søren Løntoft Hansen.

Et eventuelt frasalg af aktierne i åben handel vil til gengæld heller ikke få nogen stor påvirkning på Novo Nordisks aktiekurs, vurderer han. Med en enterprise value på 3-5 mia. kr. vil NNIT's markedsværdi nemlig ramme et pænt stykke under 1 pct. af medicinalgigantens egen markedsværdi, som med onsdagens kurs er pænt over 580 mia. kr.

NNIT omsatte for omkring 2,2 mia. kr. i 2013, fortalte selskabet onsdag. I 2012 lød omsætningen på lige godt 2 mia. kr., og toplinjevæksten har generelt ligget omkring 10 pct. eller derover i de seneste år.