NemID-brugere må fortsat trækkes med Java

Selvom løsningen er lanceret, venter Digitaliseringsstyrelsen med at rulle NemID uden Java ud til andet end mobil-brugere. Det sker blandt andet for ikke at forstyrre brugerne, lyder begrundelsen.

Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Besøger du den fællesoffentlige login-portal Nemlog-in - eksempelvis via borger.dk - fra en mobiltelefon, bliver du præsenteret for den nye NemID JavaScript, der blev officielt lanceret 1. juli, og som fungerer uden Java. Logger du derimod ind på siden fra en pc, er det den gamle NemID, der bliver anvendt, og det er derfor stadig nødvendigt at have Java installeret på sin computer for at kunne anvende digitale selvbetjeningsløsninger.

Version2 har spurgt kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen Cecile Christensen, hvorfor den nye NemID uden Java ikke bliver anvendt konsekvent på Nemlog-in, når nu løsningen er lanceret.

»Det er besluttet at starte med at lancere den nye klient til de mobile enheder, da behovet her har været størst. Det giver endvidere mulighed for at opsamle erfaringer inden løsningen også udrulles til pc. Dette sker blandt andet for at minimere projektets risiko og for ikke at risikere at forstyrre de mange eksisterende brugere,« oplyser hun i en mail og fortsætter:

»Vi samler erfaringer med mobile platforme, og den næste version af det mobile NemLog-in bliver mere responsiv og mere specifikt tilpasset til de forskellige platforme. Java-login for borgerne udfases over resten af året, så vi har sikkerhed for, at borgerne har et velfungerende log-in over hele perioden.«

Cecile Christensen oplyser desuden, at det fra starten har været planlagt at udrulle den nye klient til mobile enheder og dernæst til pc i løbet af efteråret. Og hun afviser i den forbindelse, at det den nye NemID JavaScript endnu ikke anses som værende stabil nok til at blive rullet bredt ud.

»Der er således ikke tale om, at den nye klient ikke anses som stabil nok, men alene om en mulighed for at minimere projektets risici,« skriver Cecile Christensen.

Java-platformen, som indtil nu har været forudsætningen for NemID, har været udskældt fra flere sider. Primært har kritikken gået på, at Java og dermed NemID typisk ikke fungerer på mobiltelefoner og tablets. Og så er Java-platformen i sig selv blevet kritiseret for at kunne gøre borgernes computere usikre som følge af sikkerhedshuller i platformen.

Derudover bevirkede en opdatering fra virksomheden bag Java-platformen, Oracle, sidste år, at NemID gik i sort i tre døgn. Leverandøren af NemID, Nets DanID, havde nemlig ikke testet NemID-koden med den nye opdatering, før den blev sendt ud bredt til alle Java-brugere.

Deltag i debatten på Version2.