Mobilkortlægning bliver forsinket

Der går måske endnu en-to måneder, før danskerne kan se, hvem der leverer den bedste mobildækning på hjemadressen.

Mange har valgt mobilabonnement uden at vide, om det selskab, som de valgte, faktisk har den bedste dækning, hvor de bor. Det vil man snart selv kunne undersøge på Tjekditnet.dk, hvor man allerede kan kontrollere, hvem der kan levere internetforbindelser i ens område. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en noget sværere opgave end ventet at få den samlede mobildækning i Danmark lagt ind på et kort, og derfor går der måske endnu en-to måneder, før danskerne vil kunne se, præcis hvilke selskaber der dækker dér, hvor de selv bor.

På netadressen Tjekditnet.dk har man siden februar kunnet få et overblik over, hvilke muligheder for internetforbindelse man kan få på lige præcis sin egen adresse. Det var oprindelig meningen, at Erhvervsstyrelsen under Erhvervs- og vækstministeriet, som står for Tjekditnet.dk, i maj også ville få lagt alle oplysninger om mobiltelefoni ind på samme måde, så danskerne lettere kunne vælge et selskab, som faktisk har ordentlig dækning på netop hjemadressen, men det har været sin sag at få de mange data fra de mange mobilselskaber lagt ind på en måde, så det bliver let og overskueligt for brugerne.

Alt skal vises rigtigt

»Det har været en lidt vanskeligere opgave, end vi troede, fordi der er tale om enormt komplekse data, som både skal vises overskueligt og med en kort svartid, når man søger. Vi havde egentlig forventet, at vi nu var gået i luften, men vi skal være sikre på, at alt vises rigtigt først. Der kommer ikke til at gå måneder, men jeg tør ikke lige nu sige præcis, hvornår vi er klar,« siger Jakob Juul, kontorchef i den del af Erhvervsstyrelsen, som forventes overflyttet til Energistyrelsen, som bliver myndighed for den tungere infrastruktur - herunder tele- og internet - i Danmark..

Han understreger, at de mange data er i hus, så det er udelukkende et spørgsmål om at få dem vist rigtigt.

»Samtidig kikker vi også på selve tallene og har en dialog med teleselskaberne, når vi finder oplysninger, der ser underlige ud, så alt kan være rettet til premieren,« tilføjer Jakob Juul.

Tjekditnet.dk vil blive opdateret hvert kvartal.

Vælg noget, der virker, hvor du bor

Det var et politisk krav at få oprettet Tjekditnet.dk, fordi teleselskabernes egne dækningskort ikke gav det korrekte billede af mobildækningen i Danmark. Flere analyser og målinger har vist, at der kan være endog meget stor forskel fra teleselskab til teleselskab og sågar fra telefonmodel til telefonmodel på, hvor god eller dårlig mobildækningen er i et bestemt område af landet.

Tjekditnet.dk skal derfor gøre det muligt for alle danskere at slå op og se, hvilke andre udbydere af internetforbindelser og mobiltelefoni der er i ens eget område, og hvordan deres dækning og hastigheder er, så man får mulighed for at skifte til noget bedre.

Det er alt sammen en del af Folketingets målsætning om, at alle danskere - uanset hvor i landet de bor - skal kunne købe en internetforbindelse med en hastighed på mindst 100 megabit i sekundet ind i huset og på mindst 30 megabit i sekundet ud ad huset senest i 2020. Om forbindelsen er et kabel i jorden, et telefonstik eller en mobilforbindelse, er underordnet, bare den findes. Det skal alt sammen sikre, at privatpersoner og virksomheder kan bo og arbejde hvor som helst i Danmark og altid have ordentlige forbindelser.