Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det skal være slut med bøvl og interne slagsmål om dårlig mobil- og internetdækning i Nordjylland. Derfor har alle 11 kommuner sammen med Region Nordjylland nu lagt en plan for at få fjernet barriererne og vil til efteråret gennemmåle hele landsdelen for at få udpeget, hvor de sorte huller befinder sig.
Tilsammen har de sat fem millioner kroner af til fra september at få gjort noget effektivt for at gøre dækningen bedre og også forberede fremtiden ved at få lagt tomme rør ned, når der graves, så det er nemt senere at få fremført kabler uden dyre ekstraomkostninger. Herudover skal forskere fra Aalborg Universitet, der anses for landets bedste ekspertise på området, rundt på samtlige veje i Nordjylland og måle, hvordan mobildækningen er, så der kan sættes ind de rigtige steder.
Hurtigere resultater gennem ens behandling
De 11 kommuner og regionen har i deres fælles organisation Business Region North lagt en plan.
»Vi vil sætte fokus på, hvad vi kan gøre sammen for at få tingene til at ske hurtigere. De kendte måder virker tydeligvis ikke rundt omkring. Vi vil sænke barriererne for leverandørerne for hurtigere at få dem til at levere bredbånd, bl.a. ved at sikre ens retningslinier i udstedelse af gravetilladelser og tilladelser til at sætte master op og ens sagsbehandlingstider under behørig hensyntagen til f.eks. fredning og andre forhold,« forklarer projektleder Jørn Winfred Rasmussen fra Region Nordjylland.
Derudover blive Aalborg Universitet hyret til at sende to biler ud og måle den reelle mobildækning overalt i landsdelen.
»Vi ønsker reelle dækningskort, ikke de beregnede kort, som leverandørerne stiller til rådighed, og hvor en bakke eller en bygning, der står i vejen, selvfølgelig ikke er aftegnet. Universitetet bruger topudstyr til målingerne, som er planlagt til at vare i 2½ måned og forventes i gang fra september. Vi vil gerne have et kort over, hvor de sorte huller i Nordjylland befinder sig. Masser af steder er der god dækning, men der er også masser af steder, hvor der ingen dækning er fra nogen af leverandørerne. Nu vil vi finde de sorte huller og se, hvad vi kan gøre ved dem,« forklarer Jørn Winfred Rasmussen til Berlingske.
Samarbejde - ikke modarbejde
Han understreger, at mobildækning og bredbåndsdækning hænger tæt sammen. Regionen står for sundhedssektoren og vil gerne tilbyde, at patienterne kan blive hjemme, så man sparer en indlæggelse, og så alle sparer tid, ligesom folk generelt føler sig mere trygge ved at være hjemme. Her kan man tage såkaldt sundheds-IT i brug, hvor man f.eks. bruger internetforbindelsen til en videosamtale med hospitalslægen, som så kan tilse én, uden at nogen skal frem og tilbage til hospitalet.
»I dag kan man jo heller ikke sælge sit hus, hvis der ikke er ordentlig internetforbindelse og mobildækning. Det er tit et problem ude på landet, og vi vil gerne have, at virksomheder også kan være dér. Derfor vil vi fra efteråret invitere leverandørerne og få talt det igennem. Dette skal jo netop handle om samarbejde og ikke om at modarbejde hinanden,« siger Jørn Winfred Rasmussen.
Kommunerne og regionen forventer undervejs at informere bredt og løbende, og man håber bl.a. at få aftaler om gennemskuelige pakker, så f.eks. en lokal turistforening, grundejerforening eller et lokalt landbrug lettere kan overskue de muligheder, der tilbydes.
Arbejdet med at få hele området til at arbejde sammen begyndte i efteråret 2014.