Erik Bonnerup: »Forfængelighed og mangel på politisk ledelse spænder ben for Danmark«

På tide at droppe konvojprincippet, hvor man venter på de sidste, før man kører, siger den tidligere formand for Højhastighedskomiteeen, enmandshæren Erik Bonnerup.

Regeringens højhastighedskomit fremlægger sin rapport om, hvordan hele Danmark får internet-adgang i solid kvalitet og god fart. Her formanden for komiten, tidl. adm. direktør i Danica Erik Bonnerup og Videnskabsminister Helge Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forfængelighed og manglende politisk ledelse er de væsentligste barrierer for, at Danmark virkelig rykker fremad i stedet for at spænde ben for sig selv og komplicere og forsinke effektiv brug af de teknologiske muligheder og ordentlige mobil- og internetforbindelser til alle.

Det konstaterer manden, der flere gange har været sat ind som enmandshær og problem­knuser, når tilsyneladende umulige eller uoverskuelige opgaver skulle løses for skiftende statsministre og ministre, den tidligere Danica-direktør Erik Bonnerup. Han sad med i Strukturkommissionen, som ændrede det kommunale danmarkskort, rejste rundt med kvalitetsreformen og kortlagde i 2010 som formand for Højhastighedskomiteeen, hvor det halter med at få Danmark i verdenseliten og få ordentlige mobil- og internetforbindelser ud til alle.

»Der er for megen forgængelighed om egenudvikling, ellers kunne vi rykke langt hurtigere. Der mangler politisk ledelse – og ledelse i almindelighed. Politikerne må sige, at det ikke kan være rigtigt, at man ikke kan brug hinandens løsninger. Masser af opgaver er det allerede mulige at løse i dag,« kon­staterer Erik Bonnerup og spørger efter­følgende:

»Hvorfor får vi dem så ikke lavet i fællesskab og taget i brug? Hvorfor skal vi vente på, at de sidste få procent kan få teknologien i orden, før vi kan komme i gang? Hvorfor laver man ikke et fælles patientjournalsystem, som gælder i hele landet?«

»To regioner har lige bestemt, at man ikke kan bruge det system, som man har udviklet og bruger i Region Midtjylland, og udgiften anslås til godt en milliard kroner. Jamen, tænk, hvis vi først i dag var begyndt at lave de nuværende CPR- eller skattesystemer, så havde vi vel haft fem af dem. Det kunne heldigvis ikke lade sig gøre dengang. Hvorfor ville det være mere tåbeligt end at have forskellige patientjournalsystemer? Det er klart, at det er lidt ubehageligt at træffe den slags beslutninger, men det er nødvendigt - og dyrt at lade være,« siger Erik Bonnerup.

Kommuner spænder ben

Han mener, at man glemmer, at store projekter burde være noget mindre.

»Det er udviklingsprojekter, hvor man bliver klogere efterhånden. Det er ikke som at asfaltere en vej, og så er man færdig. I min tid i Danica lavede vi meget IT, og der skulle være et delsystem færdigt hver sjette måned. Det kunne altid lade sig gøre – men måske måtte man kvitte noget her og nu. Nogle gange må man tage tingene, som de er: Man får ikke lagt sin egen motor ind i den nye bil, og Microsofts produkter som Word fungerer jo over hele verden,« siger Erik Bonnerup.

Berlingske beskrev mandag, hvordan landets næst- og tredjestørste teleselskaber, Telenor og Telia, har anlagt voldgiftssag mod Rudersdal Kommune for at tage Danmarks højeste lejepriser for at sætte antenner og master op til ordentlig mobildækning.

»Sagen fra Rudersdal er desværre blot ét eksempel på, at kommunerne har travlt med at stille krav, mens de forsømmer at udnytte de muligheder, der allerede findes. Allerede i rapporten fra Højhastighedskomiteen konstateres det, at afstanden mellem de tekno­logiske muligheder og anvendelsen af dem bliver stadig større. Det er fortsat situationen,« konstaterer Erik Bonnerup lidt ærgerlig.

Udnyt dog mulighederne – nu

Højhastighedskomiteen pegede også på, at når man alligevel graver i Danmark, bør man samtidig lægge såkaldte tomrør ned i jorden. Dermed kan man sidenhen »skyde« kabler igennem rørene, som allerede er klar, så man slipper for at grave op igen, når man skal lægge f.eks. fiberforbindelser.

»Det vil betyde store besparelser ved senere fremføring af lyslederkabler, men det er der mange kommuner, der ikke stiller krav om. I stedet står de og skriger om for dårlig dækning,« siger Erik Bonnerup

»Man kan også konstatere, at der i dag findes en række teknologiske mulig­heder, der kun udnyttes i begrænset omfang af kommunerne – muligheder, der har kunnet bruges i fem-ti år til glæde for kommunernes økonomi og ikke mindst de berørte personer. KOL-kufferter (mobilt måleudstyr med PC og netkamera til patienter med lungesygdommen KOL, red.), brug af billeder til vurdering af diabetessår i stedet for at skulle køre mange kilometer til nærmeste sygehus og træning af handicappede gennem særlige programmer, der automatisk gør det sværere eller lettere at foretage øvelserne, er nogle få eksempler, der endelig er kommet i gang,« siger Erik Bonnerup.