Minister er rystet efter bankafsløringer og truer med »yderligere skridt«

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) taler om et klokkeklart brud på reglerne og vil bede Danske Bank om at udrede forløbet om fejlagtige opkrævninger af gæld. Vi undskylder og arbejder så hurtigt, vi kan, lyder det fra Danske Bank.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) forlanger en redegørelse fra Danske Bank om forløbet med de fejlagtige opkrævninger af gæld. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Danske Bank skal forklare, hvorledes landets største bank har håndteret forløbet med de fejlagtige opkrævninger af gæld. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) oplyser i et skriftligt svar til Berlingske, at han nu vil bede Danske Bank om at redegøre for håndteringen af sagen, og hvad banken har tænkt sig at gøre for at bringe de uretmæssige opkrævninger i orden. Reaktionen fra ministeren kommer, efter at TV 2 og Berlingske de seneste dage har afdækket, at Danske Bank i årevis har inddrevet penge, som banken slet ikke har haft krav på. Senest er det kommet frem, at Danske Banks inkassoafdeling har kendt til problemerne i mere end ti år, og at der findes notater fra 2006, 2008 og 2009, som advarer mod fejl i gældsinddrivelsen. Mindst seks vice- og underdirektører blev tilbage i 00erne orienteret.

»Alle skal kunne have tillid til deres bank. Jeg er rystet over, at det her kan ske, og at det går ud over så mange danskere,« skriver erhvervsminister Simon Kollerup.

»Noget tyder endda på, at det også er gået ud over de mest udsatte borgere. Det er kunder, der i forvejen står i en svær situation. Jeg vil gerne understrege, at det er bankens og ikke kundernes ansvar at holde styr på det.«

TV 2 og Berlingske har fortalt, at omfattende fejl i bankens IT-systemer har affødt, at Danske Bank eksempelvis har opkrævet forældet gæld, samme gæld fra flere personer og gæld fra de forkerte personer. Danske Bank anslår, at op mod 15.000 bankkunder bør kompenseres. I alt er Danske Bank i gang med at undersøge 100.000 gældssager for mulige fejl.

»Jeg forventer, at banken rydder op i den her sag, og at de bankkunder, det er gået ud over, får deres penge tilbage så hurtigt som overhovedet muligt,« udtaler erhvervsminister Simon Kollerup.

»Jeg vil nu bede Danske Bank om en redegørelse af, hvordan de har håndteret deres kunder i denne sag. Og hvordan de har tænkt sig at rette op på det. På den baggrund vil vi sammen med Finanstilsynet se på, om bankens planer for at sikre deres kunder er tilstrækkelige, eller om der skal tages yderligere skridt.«

Ministeren varsler, at han også vil indkalde partierne bag den finansielle forligskreds, når redegørelsen er færdig.

Ligner et klokkeklart brud på reglerne

Om den seneste udvikling, hvor det er kommet frem, at Danske Banks inkassoafdeling har kendt nøje til problemerne, og at der er udarbejdet mindst tre notater om den problematiske gældsinddrivelse tilbage i 00erne, skriver Simon Kollerup:

»Der er ingen tvivl om, at det er et klokkeklart brud på reglerne og kundernes tillid, hvis Danske Bank er klar over, at der er fejl i deres system, men opkræver for mange penge alligevel. Det er rystende, hvis man har været bevidst om problemerne i 14 år uden at rette op på det.«

86-årige Karen Villadsen er blandt de mange kunder i Danske Bank, som er ramt af bankens IT-fejl. Hun skal nu have 48.000 kroner tilbage af banken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

For hovedparten af de ramte kunder handler de fejlagtige opkrævninger om relativt beskedne beløb på 1.000 til 2.000 kroner, oplyser Danske Bank. Sagens dokumenter viser dog, at der i nogle tilfælde er tale om fejlagtigt opkrævede beløb på op til 100.000 kroner. TV 2 og Berlingske har også netop omtalt en sag, hvor den 86-årige Karen Villadsen pludselig skulle have 48.000 kroner tilbage fra Danske Bank.

Forelagt erhvervsministerens udtalelser betoner Rob de Ridder, underdirektør i Danske Bank, at den nuværende bankledelse gjorde, hvad den kunne for at afdække årsag og omfang og identificere de berørte kunder, da man erfarede problemet i 2019.

»Det er dér, vores fokus er. På den ene side undskylder vi; på den anden side arbejder vi så hurtigt, vi kan, for at give svar til vores kunder,« siger Rob de Ridder.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.