Minister: Danske virksomheder har store muligheder nu

Flere danske virksomheder kan få gavn af det boom i det amerikanske havvindmøllemarked, der venter forude.

»Vindenergi er faktisk ikke et politisk slagsmål i USA«: Erhvervs­minister Brian Mikkelsen (K) er netop vendt hjem fra USA og har dér set et vind-møllemarked i hastig udvikling. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udsigterne for det amerikanske vindmøllemarked kommer til at smitte af på andre danske virksomheder end Dong.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen siger til Berlingske, at han selvom han er bekymret for den nye amerikanske præsident Donald Trump, tror han, at amerikanerne mange steder vil vælge vindmøller til nye projekter. Brian Mikkelsen er netop vendt hjem fra USA og har dér set, hvordan vindmøllemarkedet i øjeblikket udvikler sig hastigt.

»Under mit besøg i USA mødtes jeg blandt andet med DONG i Boston for at se, hvad vi kan gøre for at udbrede interessen for offshore-vindenergi. Her har danske virksomheder store muligheder. Vestas er i forvejen størst på vindenergi i USA, og Siemens, der producerer sine vindmøller til eksport i Danmark, er meget stærke på offshore,« siger Brian Mikkelsen.

Selv om ministeren overordnet frygter, at præsident Donald Trump og hans administration vil indføre en »border adjustment tax« på import og dermed kunne udløse en handelskrig med Europa, mener han dog, at interessen for vindenergi i USA er så stor og grundfæstet, at der stadig ligger eksportordrer og venter på danske virksomheder.

»I Californien er interessen for vindenergi stor, og Texas, som ellers er en konservativ stat, er den stat i USA, der har opstillet flest vindmøller. Så vindenergi er faktisk ikke et politisk slagsmål i USA. Der er stor forståelse for vind. Mange troede, at Donald Trump ville lægge det ned, men det kommer han ikke til,« siger Brian Mikkelsen.

Heller ikke Danmarks ambassadør i USA, Lars Lose, tror, at den nye amerikanske administration bliver et problem for udviklingen af vindmølleindustrien i landet.

»Det foregår rigtig meget på off­shore-vind, og det arbejde er især drevet af de enkelte stater. Der er ikke noget, som tyder på, at det stopper, på trods af skiftet i den amerikanske administration,« siger Lars Lose.

Han forventer, at mange danske virksomheder vil kunne komme til at nyde godt af det opsving, som det tegner til i de kommende år.

»Vi har fat i mange af de underleverandører i Danmark, som er gode til vind. Dem skal vi have herover og mødes med de amerikanske virksomheder,« siger Lars Lose.