Medie: Styrelse har overdraget sag om Ilse Jacobsens millionlån til politiet

Regnskaberne fra Ilse Jacobsens og hendes mand, Jesper Bo Jacobsens, selskab IJH A/S har fået alvorlig revisorkritik, blandt andet på grund af flere ulovlige millionlån, som Erhvervsstyrelsen er blevet gjort opmærksom på. Den har herefter overdraget sagen til Nordsjællands Politi.

Ilse Jacobsen og hendes virksomhed er igen kommet i søgelyset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I tre ud af de seneste fire år har Ilse Jacobsen og hendes mand, Jesper Bo Jacobsens, revisor vendt tommelfingeren ned, når regnskaberne i deres selskab, IJH A/S, er blevet tjekket efter. Det viser en gennemgang af regnskaberne, som Ekstra Bladet har foretaget.

Det seneste regnskab fra 2018 bød på en overtrædelse af både moms- og bogføringsloven, mens der to gange tidligere har været optaget ulovlige lån på flere millioner kroner.

I 2015 var der ifølge regnskabet taget et lån på 4,5 millioner kroner, som revisoren mente var i strid med loven, og i 2017 blev der taget et lån på 2,7 millioner kroner, som heller ikke faldt i god jord.

Videregivet til politiet

Efter Erhvervsstyrelsen blev gjort opmærksom på det seneste ulovlige lån, sendte den et brev til selskabet i slutningen af januar 2019. Af brevet, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, fremgår det, at styrelsen grundet det store beløb har sendt sagen videre til Nordsjællands Politi.

»Bl.a. henset til størrelsen på lånet, der fremgik af årsrapporten for 2017 oversendes sagen imidlertid til den politikreds, hvortil virksomheden hører, med henblik på en vurdering af, om der bør rejses tiltale mod virksomhedens ledelse for overtrædelse af selskabsloven og/eller straffeloven«, står der i brevet.

Nordsjællands Politi  har ikke ønsket at kommentere sagen over for Ekstra Bladet.

Jesper Bo Jacobsen, der er direktør i firmaet, mener, at problemet ligger i lovgivningen, da revisorens forbehold skyldes, at Ilse Jacobsen har handlet varer mellem IJH A/S og tre af sine butikker, der drives af hendes personligt ejede virksomhed.

»Det ulovlige aktionærlån er mellemregningen fra de tre butikker, som køber varer hos IJH A/S. Det er de 2,6 millioner kroner. Hun har kredit på 30 dage. Hvis man ikke må drive virksomhed i virksomhedsordningen og købe varer i selskaber – som man også er medejer af – så er der jo noget galt i lovgivningen, som skal ændres,« siger han til Ekstra Bladet og tilføjer, at de endnu ikke har hørt noget fra politiet.

Løvindens hule

Ilse Jacobsens forretning har det seneste år været i modvind, efter at Berlingske i oktober 2018 afdækkede virkeligheden bag de farverige gummistøvler. Flere end 40 tidligere og nuværende medarbejdere kritiserede Ilse Jacobsens ledelsesstil og berettede om hidsig og uempatisk adfærd over for medarbejderne og dårlige arbejdsforhold, der blandt andet fik flere medarbejdere til at sygemelde sig med stress.

»Hun kan være ekstremt grov og fuldstændigt utilregnelig. Og det er et ekstremt stressende sted at arbejde. Man kan næsten ikke få luft,« som en, der har arbejdet tæt på Ilse Jacobsen, udtrykte det.

Det medførte blandt andet, at Ilse Jacobsen valgte at trække sig fra DR-programmet »Løvens Hule«, hvor håbefulde iværksættere søger penge til deres virksomheder, og at den succesrige erhvervsmand og forfatter Morten Albæk efterfølgende gik af som bestyrelsesformand for modevirksomheden Ilse Jacobsen Hornbæk, som følge af uenighed om ledelsesstilen.

Ilse Jacobsen meldte i slutningen af 2018 sin virksomhed ind i arbejdsgiverforeningen Dansk Industri. Eftefølgende er hendes medarbejdere kommet under overenskomst.

2018 endte alligevel som et hårdt år for forretningskvinden og hendes mands selskab. IJH A/S kom ud af 2018 med et underskud på 8,3 millioner kroner på grund af faldende salg. Egenkapitalen i selskabet er nu på 23 millioner kroner.