Efter turbulent 2018 og millionunderskud skiftes der ud i ledelsen hos Ilse Jacobsen

Gummistøvledronningen Ilse Jacobsen fik sidste år massiv kritik efter en række afsløringer i Berlingske og måtte trække sig fra DR-programmet »Løvens Hule«. Nu viser årsregnskabet for 2018 et underskud på 8,3 millioner kroner.

Underskud og dårlig omtale. 2018 var et skidt år for gummistøvledronningen fra Hornbæk, Ilse Jacobsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

2018 var et skidt år for erhvervskvinden Ilse Jacobsen, som blandt andet står bag de ikoniske gummistøvler med snørebånd.

Gummistøvledronningen fra Hornbæk havnede i efteråret 2018 i et massivt stormvejr i kølvandet på en række afsløringer af dårlige arbejdsvilkår i Berlingske. Her fortalte en lang række medarbejdere om horrible arbejdsvilkår i modevirksomheden, der samtidig havde tabt stribevis af arbejdsretlige sager.

Nu viser det dugfriske årsregnskab for 2018, at virksomheden ikke blot har problemer med arbejdsvilkårene, men også med økonomien. Selskabet bag Ilse Jacobsen, IJH A/S, kom ud af 2018 med et underskud på 8,3 millioner kroner på grund af et faldende salg. Egenkapitalen i selskabet er nu på 23 millioner kroner.

Det dårlige resultat skyldes blandt andet den varme sommer sidste år, hvor forbrugerne ikke havde brug for nye gummistøvler.

»Den historiske varme sommer påvirkede omsætningen negativt på vores kernekategorier regntøj samt gummistøvler, og omstillingshastigheden til andre dele af porteføljen kunne ikke fuldt ud kompensere for den manglende omsætning,« fremgår det af regnskabet.

Stormvejret om Ilse Jacobsen nævnes ikke med ét ord i regnskabet. Men turbulensen i virksomheden kan dog tydeligt ses. Blandt andet med udskiftningen på posten som bestyrelsesformand, som i dag varetages af Per Jonas Brennwald. I december stoppede Morten Albæk som bestyrelsesformand efter et sælsomt forløb, hvor han offentligt havde undsagt Ilse Jacobsen.

Balladen betyder også, at der nu bliver skiftet ud i ledelsen. Ilse Jacobsens mand, der hidtil har været administrerende direktør, træder et skridt til siden og bliver nu finansdirektør, skriver Børsen.

»Vi har oplevet alt for meget bøvl med implementeringen af for mange og omkostningstunge nye systemer, der har resulteret i et manglende overblik i forhold til både lagerstyring, indkøb og registrering af salgsordrer. Det har været et utilfredsstillende forløb, og vi har i den nye bestyrelse derfor ændret holdopstillingen i ledelsen,« siger bestyrelsesformand Per Jonas Brennwald til Børsen.

Han bliver afløst af Trine Frausing, der siden februar har været marketingdirektør. Hun overtager direktørposten fra august.

Det var dog ikke kun stormvejr i offentligheden og det varme sommervejr, der ramte Ilse Jacobsen, men også en mere generel tilbageholdenhed hos forbrugerne.

»Detailhandlen og modebranchen har været påvirket af tilbageholdenhed hos forbrugerne. Således er det private forbrug ikke steget i takt med resten af økonomien, og det har medvirket til det dårlige resultat i IJH. På grund af afmatningen i markedet har det i 2018 været særdeles vanskeligt at nå de fastlagte målsætninger for så vidt angår omsætning,« fremgår det af ledelsesberetningen.

Trods det dårlige resultat er Ilse Jacobsen optimist i forhold til 2019.

»Den primære målsætning for 2019 er at styrke vores position i kernemarkederne. Dette skal ske ved yderligere at styrke vores eget selskab i Tyskland samt ved at etablere datterselskaber i Norge og Sverige. Det er et mål, at IJH A/S skal stå særdeles stærkt i Norden,« står der i regnskabet.