Morten Albæk stopper som formand i Ilse Jacobsen: »Der har været nogle få, men principielle uenigheder«

Udskiftningen på Ilse Jacobsens formandspost kommer efter et turbulent forløb, hvor Berlingske har beskrevet, hvordan medarbejdere mistrivedes hos designdronningen. Morten Albæk går ifølge selskabet frivilligt.

Morten Albæk trådte ind i bestyrelsen i slutningen af 2016, efter at investeringsselskabet Voluntas købte 15 pct. i Ilse Jacobsens hovedselskab, IJH A/S, hvor størstedelen af designimperiets forretninger er samlet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Morten Albæk stopper som bestyrelsesformand for modevirksomheden Ilse Jacobsen Hornbæk.

Det skriver selskabet i en pressemeddelelse ifølge Børsen.

Albæk stopper ifølge selskabet efter eget ønske og bliver erstattet af Jonas Brennwald, der er salgsdirektør i den tyske virksomhed Grohe, som producerer sanitære produkter til badeværelser og køkkener.

»Vi vil gerne takke Morten Albæk for samarbejdet igennem de seneste to år, som har medvirket til at styrke virksomheden og organisationen, bl.a. ved ansættelse af både HR-chef, head of e-commerce, indkøbsdirektør og økonomidirektør,« skriver Ilse Jacobsen i pressemeddelelsen.

Albæk kritiserede ledelsen

Udskiftningen på formandsposten kommer efter et turbulent forløb, hvor Berlingske har beskrevet, hvordan medarbejdere mistrives hos designdronningen, der samtidig har tabt stribevis af arbejdsretlige sager.

Ilse Jacobsen afviste problemerne, men historierne fik Morten Albæk til at komme med en sjældent stærk kritik af ledelsen hos modevirksomheden, som, han mener, har været uprofessionel. Han forklarede også, at en af de nødvendige ændringer ville være en udskiftning på direktørposten, hvor Ilse Jacobsens mand, Jesper Bo Jacobsen, sidder.

»Den form for ledelse, virksomheden skal have for at realisere sit potentiale, skal hentes udefra. Den skal ikke komme indefra,« sagde han blandt andet.

Morten Albæks utraditionelle kritik af ledelsen i offentligheden fik en ekspert til at spekulere i, om Morten Albæk »er mest interesseret i forretningen eller sit eget rygte«.

Det var gummistøvlerne, der startede det hele. De færreste er uenige i, at konceptet er genialt. Gør pligtbeklædning til noget festligt, flot og rart at have på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Samtidig lød det fra den nu afgående bestyrelsesformand, at »Jeg vender naturligvis ikke bare ryggen til, fordi opgaven er omfangsrig. Det er en bestyrelsesformands fornemmeste opgave at sikre, at den rigtige ledelse er på plads,« sagde han.

Når Morten Albæk nu alligevel vender ryggen til selskabet, skyldes det, at han mener, at han i samarbejde med Ilse Jacobsen og hendes mand nu »har skabt fundamentet for, at virksomheden kan udvikle sig sundt fremadrettet«, lyder det i en skriftligt kommentar fra Morten Albæk, der nu giver depechen videre, og som ikke ønsker at stille op til interview.

I kommentaren skriver Albæk desuden, at der har været »nogle få, men principielle uenigheder. Men det ændrer ikke på, at jeg har haft et godt samarbejde med Ilse og Jesper Bo Jacobsen de seneste to år.«

Morten Albæk trådte ind i bestyrelsen i slutningen af 2016, efter at investeringsselskabet Voluntas købte 15 pct. i Ilse Jacobsens hovedselskab, IJH A/S, hvor størstedelen af designimperiets forretninger er samlet. Morten Albæk er adm. direktør i Voluntas, ligesom rigmanden Jan Bech Andersen også er en del af foretagendet. Formelt er det Jan Bech Andersen, der ejer de 15 pct. i IJH A/S.

To nye personer i bestyrelsen

Ilse Jacobsen og Jesper Bo Jacobsen fortsætter i bestyrelsen, der efter udvidelsen også har fået Kigge Hvid ind som nyt medlem.

Kigge Hvid har været direktør for designvirksomheden Index Award i 16 år og har siden 2018 været partner i designvirksomheden Ja. Hun er desuden medlem af bestyrelsen i Lauritzen Fonden og Det Sociale Netværk samt medlem af regeringens Disruptionråd.

»Vi har udvidet bestyrelsen med to solide personer, der begge har international erfaring. Samtidig er det positivt, at vi kan få en stærk dame som Kigge Hvid med ind i bestyrelsen,« lyder det fra Ilse Jacobsen, der ejer 85 pct. af selskabet sammen med sin mand.

Kritikken af Ilse Jacobsen fik hende også til at trække sig fra DR-programmet Løvens Hule, hvor hun var én af fem kendte erhvervspersoner, der investerede i iværksættervirksomheder.