Ilse Jacobsens mand står til at blive ny bestyrelsesformand

Senest ved udgangen af 2019 står Jesper Bo Jacobsen, CEO hos Ilse Jacobsens virksomheder, til at blive ny bestyrelsesformand, siger han selv. Den nuværende formand Morten Albæk bekræfter, at han forventer at forlade posten næste år.

Hvem skal være kaptajn på Ilse Jacobsens skib? Noget tyder på, at hendes mand overtager formandsposten i løbet af næste år. På billedet ankommer Ilse Jacobsen til reception på Kongeskibet Dannebrog i Stockholm sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt tyder på, at Jesper Bo Jacobsen, nuværende CEO hos Ilse Jacobsens designvirksomheder, står til at blive ny bestyrelsesformand for foretagendet.

Mandag oplyste Jesper Bo Jacobsen til TV2.dk, at han i løbet af 2019 vil træde tilbage som CEO for i stedet at tage formandsfaklen i virksomheden.

Jesper Bo Jacobsen er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse tirsdag.

Det indebærer samtidig, at den nuværende formand, Morten Albæk, skal forlade sin post.

»Det har hele tiden været ambitionen, at Morten Albæk skulle iværksætte og stå for implementeringen af virksomhedens tre-årige strategi, der løber til og med 2019. Derfor, så snart den nye ledelse er på plads og senest ved udgangen af 2019, er det planen, at Morten Albæk stopper som formand. Og så er det jo op til ejerkredsen at vurdere, hvem de mener, der er den bedst egnede til at varetage den post fremadrettet,« skriver Jacob Mittun, konsulent i investeringsselskabet Voluntas, hvor Morten Albæk er adm. direktør.

Morten Albæk selv er på ferie, oplyses det.

Hvad, Morten Albæks fremtidige rolle bliver i virksomheden, er uklart. Tilsyneladende også for ham selv:

»Morten Albæks opgave har været at iværksætte en finansiel, kulturel og kommerciel transformation af virksomheden. Det startede vi på i foråret 2017, hvor vurderingen var, at det ville kræve tre års koncentreret indsats at foretage de forandringer, der kræves. Når den transformation er gennemført, og en ny ledelse er på plads, er det naturligt, at der også sker en transition for bestyrelsesformandens vedkommende,« lyder det fra Jacob Mittun.

Den kommende rokade blev ifølge Berlingskes oplysninger præsenteret for medarbejderne i sidste uge og tegner et billede af en virksomhed, der befinder sig i kaos.

Rokaden er annonceret samtidig med, at en række medarbejdere kritiserede arbejdsforholdene i Ilse Jacobsens virksomheder i en artikel, Berlingske bragte søndag. Her fortalte tidligere medarbejdere om et »grænseløst« og »ødelæggende« arbejdsmiljø hos Ilse Jacobsen, ligesom en række retsdokumenter blotlagde, at virksomheden har tabt stribevis af arbejdsretlige sager.

Med en sjælden hård kritik tog bestyrelsesformand Morten Albæk afstand fra ledelsen hos Ilse Jacobsen, der til dagligt udgøres af Ilse Jacobsen og hendes mand, Jesper Bo Jacobsen, der altså formelt er CEO i virksomheden.

Flere eksperter var stærkt overraskede over Morten Albæks angreb. En af dem, Anders Drejer, professor ved Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, sagde til Berlingske, at det hele lignede et »stunt«.

»Det ligner et stunt. Enten er det aftalt med hende (Ilse Jacobsen, red.) for at stoppe pressen, eller også er det, fordi han faktisk gerne vil ud,« sagde Anders Drejer mandag.

Forvirrende setup

Det er i IJH A/S, hovedselskabet i Ilse Jacobsens forretning, at Morten Albæk har været bestyrelsesformand siden starten af 2017. Han trådte ind i bestyrelsen samtidig med, at Voluntas købte 15 pct. af foretagendet. Da investeringen i efteråret 2016 blev offentliggjort for omverdenen, blev det præsenteret som om, at det var Voluntas, der købte sig ind, og Morten Albæk stod frem i TV-indslag og artikler sammen med Ilse Jacobsen.

De seneste dage har Morten Albæk flere gange gjort gældende, at det ikke er Voluntas, der står bag investeringen – men at man har »drevet« investeringen for en række klienter. Det er uklart, om Morten Albæk i efteråret 2016 ligeledes var meget optaget af at korrigere de mange artikler og TV-indslag, der altså fejlagtigt præsenterede Voluntas som investoren.

Det står til gengæld klart, at en af de investorer, Voluntas altså repræsenterer, er rigmanden Jan Bech Andersen. Han oplyser per e-mail, at han ikke har nogen kommentarer til den nuværende situation og tilføjer, at »de seneste dage naturligvis ikke har været optimale«.

Såfremt Jesper Bo Jacobsen bliver ny bestyrelsesformand, bryder virksomheden med de uskrevne regler, der sammenfattet er kendt som corperate governance. Begrebet dækker over mekanismer, processer og regler for, hvordan en virksomhed bedst leder sig selv.

På listen over uskrevne regler i corperate governance er en skarp adskillelse mellem bestyrelse og direktion, og at man ikke skifter mellem de to positioner.