Mærsk savner fire søfolk efter alvorlig brand

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen,

Vi begynder dagens nyhedsoverblik med en bekymrende melding fra Danmarks største virksomhed.

1
Alvorlig brand på Mærsk-skib i Det Arabiske Hav

Natten til onsdag har den danske rederigigant A.P. Møller - Mærsk udsendt en pressemeddelelse om en alvorlig brand på containerskibet Maersk Honam. I alt er 23 ud af 27 besætningsmedlemmer blevet evakueret, mens fire fortsat savnes.

»Vi har modtaget nyheden om Maersk Honam og de fire savnede besætningsmedlemmer med den dybeste beklagelse og gør nu vores yderste for at fortsætte de igangværende søgnings- og redningsoperationer. Det foregår ved, at vi omdirigerer vores egne skibe og får hjælp af andre fartøjer i området - særligt ALS Ceres, som agerede prompte på vores nødopkald - og de lokale myndigheder,« siger Søren Toft, der er driftsdirektør i Maersk Line.

Ombord på skibet var 13 personer fra Indien, ni fra Filippinerne, to fra Thailand, én fra Storbritannien, én fra Rumænien og én fra Sydafrika. Årsagen til branden er endnu ukendt, men Mærsk betegner  situationen som alvorlig. To af de evakuerede har modtaget førstehjælp på ALS Ceres' skib, og Mærsk er i gang med at informere de berørte familier.

»Vi vil tilbyde krisehjælp til de søfolk, der vender tilbage til deres familier, og vores tanker og dybeste empati går ud til de besætningsmedlemmer, som fortsat er savnet. Vi vil tilbyde dem al den støtte, vi kan i denne meget vanskelige situation,« siger Søren Toft.

Maersk Honam var på vej til Suez fra Singapore, da det blev ramt af branden i Det Arabiske Hav. Skibet var lastet med 7.860 containere.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
To ud af tre topchefer er utilfredse med deres bestyrelser

For mange bestyrelsesmedlemmer bidrager ikke og bør skiftes ud. Sådan lyder det fra 64 pct. af de danske topchefer, som mener, at mindst ét medlem af deres egen bestyrelse bør skiftes ud til fordel for andre kræfter.

Det viser en undersøgelse fra headhunterfirmaet Odgers Berndtson Executive Search, der har spurgt topcheferne i de 100 største danske virksomheder om deres syn på kompetencerne i bestyrelserne i de virksomheder, de selv står i spidsen for. Nye krav til blandt andet lovgivning og digitale kompetencer kan være en del af forklaringen på utilfredsheden.

Ifølge den erfarne bestyrelseskonge Ole Andersen er det vigtigt at få evalueret bestyrelsens indsats.

»Både bestyrelsen som helhed og de enkelte medlemmers indsats. Ikke kun for at skifte ud. Men også med henblik på forbedringsmuligheder, herunder samarbejdet med direktionen,« siger Ole Andersen.

Læs mere i Berlingske her (kræver abonnement).

3
Medie: Trump overvejer også straftold på varer fra Kina

USAs præsident, Donald Trump, overvejer at slå ned på kinesiske investeringer i USA samt at lægge told på en lang række produkter fra Kina.

Det oplyser anonyme kilder med kendskab til sagen ifølge Bloomberg News. Fodtøj, beklædning og elektroniske forbrugerprodukter er blandt de varer fra Kina, som kan blive pålagt en told.

I et slag mod den fløj i Det Hvide Hus, som er modstandere af protektionisme og tilhængere af frihandel, har Donald Trumps øverste økonomiske rådgiver, Gary Cohn, tirsdag valgt at forlade sin stilling.  Cohn har forsøgt at overtale Trump til at opgive tanken om told på stål og aluminium, sagde kilder mandag til Bloomberg News.

Nyheden om Cohns fratrædelse har svækket den amerikanske dollar og aktiefutures, skriver Ritzau.

4
Jysk vil give kunderne evig returret på varerne

Det er fremover slut med at haste tilbage i en af Jysks 1.200 butikker. hvis det nyindkøbte dynebetræk er for småt, eller nuancen på sofaen ikke passer til stuen. Det skriver Berlingske (kræver abonnement).

Hvis kunderne har gemt kvitteringen, kan de til enhver tid få pengene retur, og skulle man have glemt den hvide lap, kan man til enhver tid få ombyttet sin vare til en anden.

»Vi ved fra vores interne undersøgelser, at det er de ting, vi gør efter salget, når kunderne har problemer eller udfordringer, der giver kundetilfredshed og gør dem mere tilbøjelige til at handle hos os igen. Derfor gør vi det nu simpelt og helt fjerner tidsfristen, så kunderne ved, at de altid kan komme og returnere deres køb,« siger Niels Veien, der er direktør for kundeoplevelser i Jysk Nordic.

Hos konkurrenten IKEA har man haft en ubegrænset returret, hvis man husker sin kvittering, siden 1958. Og det har været en succesfuld strategi, da kunderne sjældent kommer retur med varer, der er flere år gamle, fortæller IKEA-salgschef Kim Nielsen.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder falder med varierende styrke onsdag morgen, hvor den amerikanske præsident Trumps trusler om handelskrig sender frygt for mere protektionisme gennem markederne, mens de amerikanske futures reagerer med markante dyk.

  • Nikkei 225: -0,8 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,1 pct.
  • Sydneys ASX 200: -1,0 pct.
  • Amerikanske futures: -1,1 pct. til -1,5 pct.

Det skal investorerne holde øje med

Seniorstrateg Andreas Østerheden fra Nordea har hjulpet med at udpege tre ting, som er værd at holde øje med i dag:

  • Markedstemaet omkring amerikansk handelspolitik vil fortsat være på agendaen, hvor opsigelsen fra Trumps toprådgiver Gary Cohn i går lægger yderligere til usikkerheden omkring amerikansk handelspolitik, da han var en af kritikerne af handelsforslaget. Det er særligt handelsspørgsmålet omkring Kina der spøger, og i hvor høj grad USA vil lægge sig ud med dem i den kommende tid.
  • Fokus på nøgletalsfronten bliver fra starten af dagen de reviderede BNP-tal fra euroområdet og senere på dagen den amerikanske arbejdsmarkedsrapport ADP. Ingen af tallene vil rykke væsentligt ved markederne, men det er pejlemærker i den samlede suppedas for verdens investeringsmarkeder. Når den politiske usikkerhed omkring handelspolitikken lægger sig, vil det igen være vækstudsigt og indtjeningsudsigter, der dikterer markederne.
  • Sidst, men ikke mindst, får vi den amerikanske centralbank Feds økonomiske rapport Beige Book, som udkommer otte gange om året. Derudover har vi flere centralbankmedlemmer på talerstolen og indikationer om den fremtidige pengepolitiske linje fra Fed op til rentemødet senere på måneden.