Måling: Stort flertal går ind for strenge hvidvaskstraffe

Banker skal kunne straffes hårdt, hvis de overtræder hvidvaskreglerne. Det mener et stort flertal af de adspurgte i en måling foretaget af Finanswatch.

Hvidvask-skandalen i Danske Bank har for alvor sat hvidvask på dagsordenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både bankbosserne og bankerne skal kunne straffes hårdt i tilfælde af overtrædelser af hvidvask-reglerne. Det mener et stort flertal af de adspurgte i en måling foretaget for mediet Finanswatch af analysehuset Wilke.

Målingen er foretaget før Berlingske i sidste uge kunne afsløre nye detaljer om omfanget af hvidvask i Danske Banks skandaleramte estiske filial. Men udviklingen er alligevel entydig:

67,5 pct. af de adspurgte mener, at myndighederne skal kunne afsætte direktører og bestyrelsesmedlemmer i finansielle virksomheder. Samtidig mener 58,2 pct. af de adspurgte ifølge målingen, at myndighederne også skal kunne afsætte ledende medarbejdere udover direktionen og bestyrelsen, hvis de overtræder hvidvaskreglerne.

Analysehuset Wilke spurgte første gang danskerne om deres holdning til strammere hvidvask-regler i slutningen af september sidste år. Den nye undersøgelse for FinansWatch, der er foretaget i slutningen af juni og begyndelsen af juli, viser, at danskerne fortsat entydigt er tilhængere af strammere konsekvenser af brud på hvidvask-reglerne.

Opinionsmålingen viser, at hele 68,7 pct. af de adspurgte mener, at myndighederne i særligt grove tilfælde skal kunne inddrage en finansiel virksomheds licens og dermed lukke virksomheden. Det er en stigning fra 64,2 pct. siden september sidste år.

Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti blev sidste år enige om at styrke indsatsen mod hvidvask i den finansielle sektor. Som en del af aftalen lød det, at aftalepartierne ønskede at skærpe kravene til ledelsesmedlemmers egnethed og hæderlighed (fit & proper-reglerne), sådan at overtrædelser af hvidvasklovgivningen indgår i Finanstilsynets i bedømmelsen af topledelsen.

Offentligheden og myndigheders fokus på hvidvask har det seneste år især været præget af en række afsløringer suspekte transaktioner gennem Danske Banks estiske filial. Få et overblik over den vidtrækkende hvidvask-skandale her.