Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Nordeas rolle i Panama Papers får nu en ganske lille konsekvens for den nordiske storbank. Ifølge nyhedstjenesten Bloomberg er Nordea og otte andre virksomheder blev dømt en bøde på tilsammen to mio. euro - eller 15 mio. kroner. Det er uklart, hvor stor Nordeas del af bøden er, men taget i betragtning, at banken havde et overskud i 2016 på 28 mia. kr., er det næppe noget, der vælter læsset for topchef Casper von Koskull.
Tilsynsmyndighederne i Luxembourg har givet bøden på baggrund af »medium til svære overtrædelser« af lokale regler. Ifølge Bloomberg drejer det sig i særlig grad om regler for at »kende sine kunder« og for at »kende sine transaktioner«. Den norske storbank DNB har også fået bøde i samme ombæring som Nordea.
Hos Nordea erkender banken sin brøde, men understreger dog også, at den brøde, som man nu får et økonomisk rap over nallerne for, hører fortiden til.
»Denne bøde vedrører forhold, der fandt sted i perioden januar 1988 til maj 2016, og som Nordea selv har erkendt i sin offentlige rapport af 20. juli 2016. Vi tager disse forhold meget alvorligt og arbejder fortsat målrettet på at leve op til højere standarder for adfærd og compliance,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Stine Wind, pressechef for banken i Danmark.
Panama Papers var en stor erhvervsskandale, der rullede, efter den tyske avis Süddeutsche Zeitung modtog et læk af data fra advokatkontoret Mossack Fonseca i Panama. Papirerne førte til flere afsløring rundt omkring i verden, og blandt andet måtte Islands statsminister træde tilbage, efter det kom frem, at han havde forbindelse til skattelylandet.
I Norden vedrørte de største afsløringer Nordea og bankens til tider lemfældige omgang med sine kunders identitet hos storbankens fillial i Luxembourg. Blandt andet sad en død kvinde i bestyrelsen for mere end 30 selskaber. Nordea opdagede dog selv dette stråmandstrick, men først otte år efter kvindens død.
Konsekvenserne for Nordea har indtil videre været til at overse. Banken mistede en del kunder på grund af sin involvering i Panama Papars-skandalen, og på et tidspunkt blev det berettet, at banken kunne risikere en bøde på over syv mia. kr. fra det svenske finanstilsyn. Sagen blev dog lukket tidligere i år uden nogen bøde til den nordiske bank.