Lundbeck møder modgang i Indien

Lundbeck er kommet i modvind i Indien, hvor myndighederne i juni besluttede, at selskabet skal indstille salget af antidepressivet Deanxit.

Forbuddet mod markedsføring af Deanxit kom samtidig med, at de indiske myndigheder også forlangte diabetespillen Actos og det smertestillende middel Analgin pillet af markedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den midlertidige forbud mod markedsføring sker med henvisning til både midlets effekt og sikkerhed og kommer, efter at indiske medier ved flere lejligheder har skrevet om Deanxits bivirkninger. Samtidig har det været fremme, at Lundbeck for over 10 år siden slet ikke burde have haft markedsføringstilladelse til Deanxit, da kombinationspræparatet er forbudt i oprindelseslandet, Danmark. Herhjemme er alene udstedt eksporttilladelse for midlet.

Lundbeck mener dog, at medieomtalen og suspensionen af salget bygger på misforståelser. Blandt andet hæfter Lundbeck sig ved, at Deanxit ikke er forbudt i Danmark, men at midlet blot ikke er godkendt. Også selve afgørelsen er Lundbeck uenig i.

- Vi kan ikke se, at der er noget videnskabeligt grundlag for beslutningen, og derfor forsøger vi også nu at få den omgjort, siger pressechef i Lundbeck Mads Kronborg til Ritzau Finans.

Forbuddet mod markedsføring af Deanxit kom samtidig med, at de indiske myndigheder også forlangte diabetespillen Actos og det smertestillende middel Analgin pillet af markedet. Et ekspertpanel (Drug Technical Advisory Board) skal nu se nærmere på, om beslutningen om markedsføringsforbud af et eller flere af lægemidlerne bør omstødes. Når det gælder Deanxit, ventes myndighederne dog at stå fast på, at det skal trækkes af markedet, skriver det indiske branchemedie pharmabiz.com uden at nævne kilder.

Den indiske erhvervsavis Economic Times estimerede i 2011, at det indiske marked for Deanxit var på omkring 500 mio. rupees, eller i underkanten af 50 mio. kr. Lundbeck oplystes dengang at sidde på omkring to tredjedele af markedet. Desuden sælger indiske medicinalvirksomheder deres versioner af antidepressivet, der er en kombination af stofferne Flupentixol og Melitracen. Også salget af de øvrige kombinationspræparater er ifølge Lundbeck suspenderet.

- For Lundbeck Indien udgør det en væsentlig del af omsætningen, men Indien er et meget lille marked for os, så totalt set er det brøkdele af vores omsætning, uddyber Mads Kronborg.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk