Lokale banker i opråb til politikere: Giv danskerne lov til at spare mere op

Formanden for Lokale Pengeinstitutter opfordrer politikerne til at kigge på særligt ét aspekt af pensionen i det forestående reformarbejde.

Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne skal have mulighed for at spare mere op til pensionen via indbetalinger til ratepensionen. Står det til formanden for Lokale Pengeinstitutter, Claus E. Petersen, skal loftet for indbetalinger til ratepensionen nemlig gerne helt fjernes.

På foreningens årsmøde torsdag i Aalborg ville formanden, der også er adm. direktør i Den Jyske Sparekasse, gerne »indtrængende opfordre til«, at man på Christiansborg lytter til, hvad den finansielle sektor har af input til den forestående pensionsreform.

»Det er immervæk os, der taler med kunderne om deres planer for pensionisttilværelsen og om muligheden for at realisere drømmene, og i den forbindelse er der især et spørgsmål, der går igen: Kan man som almindelig dansker ikke nok få lov at sætte noget mere ind på sin ratepension?« spørger han fra talerstolen i kongrescentret i den nordjyske by.

Pensionsopsparingen bør styrkes

Der er ad to omgange sat loft for indbetalinger på ratepensioner. Et på 100.000 kroner med virkning for 2010 og et på 50.000 kroner med virkning for 2012. Den daværende regering håbede på, at det ville forbedre de offentlige finanser med omkring ti milliarder kroner i 2012 faldende til én milliard kroner i 2020, fordi færre så ville spare penge på pensioner og trække indskuddene fra i skat.

Men Claus E. Petersen mener, at man fra politisk hold helt bør fjerne – eller i det mindste forhøjer - loftet for indbetalinger på ratepensioner.

»Set med vores øjne skader ratepensionsloftet den enkelte pensionsopsparer ved at forhindre ham eller hende i at sætte penge til side til pensionen på den nemmeste, billigste og mest fleksible måde. Pensionsopsparingen bør styrkes i en tid, hvor vi lever længere og længere,« siger han.

På Christiansborg forhandles der lige nu om, hvordan fremtidens pension skal skrues sammen. Flere økonomer har gentagne gange påpeget, at danskerne ikke sparer nok op til pension, og at det for nogle danskere ikke kan betale sig at spare op, fordi det offentlige modregner deres opsparing i folkepensionen. Det er forventningen, at en ny pensionsreform vil tage hånd om disse udfordringer.