Lego gør klar til at indtage alle verdenshjørner

For at gøre Lego mere global og konkurrencestærk tager topchef Jørgen Vig Knudstorp et opgør med gamle danske ledelsestraditioner. Nye folk og nye tanker er på vej ind på Legos ledelsesgang.

Jørgen Vig Knudstorp, adm. direktør i Lego fremlægger legetøjskoncernens årsregnskab på et pressemøde i Billund onsdag d. 25 februar 2015. Lego pressemøde. Fremlæggelse af regnskab ved Jørgen Vig Knudstorp Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad gør man, når man har fejret det ene gyldne regnskab efter det andet, og man efter ti år som topchef har øget omsætningen fra 6,3 til 28,6 mia. kroner?

Man kigger 20 år frem i tiden. Når vi kommer helt derud på den anden side af år 2035, har Lego fejret sin 102 års-fødselsdag og er en virksomhed med et markant større globalt fodfæste end i dag.

Dette er den logiske fremskrivning af de visioner og planer, som Legos topchef Jørgen Vig Knudstorp fortæller om, da han onsdag tager imod Berlingske. Men som han igen og igen understreger: Der er selvfølgelig ting, der kan gå galt derude i fremtiden. Så pas på med fremskrivningerne.

»En virksomhed som Lego overlever kun på sin egen dygtighed og på de beslutninger, som vi træffer. Det er en fantastisk motiverende situation at stå op til, men også lidt skræmmende at tænke på. For vi skal jo bare fejle med en stor produktlancering, før vores toplinje ikke vokser længere – eller måske ligefrem går tilbage,« siger Jørgen Vig Knudstorp.

Vi befinder os i hans hjørnekontor i Billund, cirka 50 skridt fra Legos hovedindgang og den rød-gule forhal, hvor verdenspressen er stimlet sammen til store regnskabsdag. Topchefens arme er igen kommet ind til kroppen. Kun en time forinden virrede de over hovedet, da han brød ud i dans, mens han sang omkvædet fra Lego-melodien »Everything Is Awesome« som en opkvikkende aperitif forud for præsentation af selskabets nøgletal.

Hans løsslupne optræden skyldtes fortræffelige resultater i 2014 og Knudstorps blik for at skabe TV-billeder, der går verden rundt. Han offentliggjorde en vækst i omsætningen på 15 procent, og en indtjening, der fulgte med op. Lego tjente svimlende 9,7 mia. kroner på driften, hvilket gør legetøjsvirksomheden til verdens mest indbringende foran amerikanske Mattel og Hasbro, der tjener under det halve.

Festen stopper formentlig ikke her for Lego. Jørgen Vig Knudstorp forventer endnu bedre salgstal i 2015. Flere arbejdspladser vil blive skabt, og der vil lande flere milliarder på bundlinjen.

Hidtil er det i USA og Europa, at Lego tjener den suverænt største portion af milliarderne. Asien har kun leveret bidrag i småtingsafdelingen. Men i fremtiden bliver balancen væsentlig forskubbet. Legos tilstedeværelse og indtjening skal udbygges voldsomt i Asien, særligt i Kina, i den næste årrække. Det samme kommer til at ske i Latinamerika, hvor Brasilien allerede i dag får stor opmærksomhed fra Lego-toppen. Længere ude i horisonten venter der helt nye kunder i Afrika, som Legos topchef også vil have fat i.

I alle tre verdenshjørner vil middelklassen vokse med millioner af mennesker hvert år. Velstanden vil stige, og forbruget vil forandre sig. Der bliver råd til kvalitetslegetøj. Knudstorp er overbevist om, at de forskellige nationaliteter og kulturer vil tage Legos byggeklodser til sig, når man sætter en markedsføringsoffensiv ind. For den danske legetøjskoncern har formået at skabe produkter og et brand med en stor global appel, mener han.

Hvor langt er Lego i dag fra at være en ægte global virksomhed?

»Jeg spurgte en professor fra IMD om det samme en dag, fordi jeg gerne ville høre, hvor vi lå i forhold til andre. Han svarede, at i forhold til sortiment, brand og kommunikation er vi en meget, meget global virksomhed. Faktisk en af de mest globale virksomheder, han kunne pege på,« siger Jørgen Vig Knudstorp, der erklærer sig enig med professoren.

En af Legos styrker er, at virksomheden allerede i dag har en større spredning af kunder og omsætning end sine konkurrenter.

»Lego i dag er ledende på at være globalt til stede. Vi har mange konkurrenter rundt om i verden, men hvis du kigger på deres omsætning, er den typisk relativt fokuseret på en enkelt del af verden. Det er den ikke i samme udstrækning hos Lego. Vi har en bredere tilstedeværelse allerede nu, og det er en kæmpe fordel ud fra et udviklings- og innovationssynspunkt.

Lego kan bedre lytte og spille på hele pladen, når vi er til stede – også i forhold til produktudvikling. For vi har i dag satellitter til produktudvikling både i USA og i Tyskland, som er supervigtige markeder for os historisk set. Men også i Kina har vi et udviklingslaboratorium, og vi har et lille designteam i Japan eksempelvis. Så på den måde får vi noget med hjem som resultat af vores globale tilstedeværelse,« siger Jørgen Vig Knudstorp.

Men Lego har en udfordring: Virksomheden er ikke nær så global som den burde være, når det kommer til sammensætningen af medarbejderne. Af naturlige årsager har der været en klar overvægt af hvide mænd med danske erfaringer og dansk kultur i bagagen. Tilmed har en meget stor del af Legos ledelse været bosat i Danmark, selv om de har haft ansvar for internationale aktiviteter.

Begge dele har tilsyneladende fungeret fint, mens Lego er vokset i Europa og USA. Men Knudstorp forventer, at de nye slag på fremmede markeder kræver en betydeligt bredere sammensat ledelse. Derfor har han brudt Legos 75 år lange tradition med at have nul udlændinge på direktionsgangen.

Én for én er danske direktionsmedlemmer blevet erstattet af udlændinge næsten hver gang, at Knudstorp har haft chancen. Det skete blandt andet i 2012, da den danske finansdirektør Sten Daugaard forlod Lego og blev erstattet af John Goodwin. Og det skete igen, da danske Mads Nipper forlod direktionen i 2014, og hans job som salgs- og marketingdirektør blev delt i to og besat af to udlændinge. Således er Knudstorp i dag den eneste dansker tilbage i en fem mand stor direktion. Det er unikt i Legos historie, og det gør samtidig Lego til en af de danske virksomheder med den mest internationale ledelse.

Også i næste ledelseslag gennemfører Knudstorp forandringer. Han indså i 2013, at der ud af Legos nu 26 mand store koncernledelse var for mange direktører, som havde base i Danmark. Han gjorde det klart, at flere måtte finde bopæl uden for Danmarks grænser, og på blot to år er det lykkedes Lego at nedbringe antallet af koncernledelsesmedlemmer med base i Danmark fra 15 til ti. Direktørerne har forladt Lego, eller er flyttet udenlands som befalet af topchefen.

»Det er vigtigt at have en ledelse, som føler sig hjemme i hele verden – eller i hvert fald i de dele af verden, hvor vi ikke er så stærkt til stede, som vi gerne vil være,« siger Jørgen Vig Knudstorp.

Loren Shuster er et godt eksempel på Knudstorps nye rekrutteringsstrategi. Den 44-årige canadiske mand med et overbevisende karriereforløb hos Nokia og Google røg direkte ind i Legos koncernledelse og direktion som kommerciel direktør for to måneder siden. Det interessante er ikke, at han er canadier. Derimod var det attraktive for Knudstorp, at Shuster har haft base i Singapore i ti år. Den type højt kvalificerede profiler med erfaringer fra Asien vil Knudstorp komme til at ansætte flere af i fremtiden.

»Vi ser en kæmpe fordel i at have Loren placeret i Singapore, som han har betydelig erfaring fra. Det giver mig en helt anden dialog, end hvis jeg sidder sammen med nogle, som primært har erfaringer fra europæiske markeder. Det giver en enorm berigelse for teamet at få en med hans baggrund med,« siger Jørgen Vig Knudstorp og tilføjer, at Shuster også har Nokia-erfaringer fra mellemøstlige og afrikanske markeder, hvilket også kan vise sig værdifuldt for Lego, da Shuster har det globale ansvar for Legos salg.

i 2013 besluttede Knudstorp og den øvrige Lego-top sig for at supplere hovedkontoret i Billund med fire globale kontorer, der kommer til at vokse sig store i Singapore, Shanghai, London og Enfield i USA.

Koncernledelsesmedlemmer og direktionsmedlemmer som bl.a. Loren Shuster skal fra disse kontorer tiltrække de talentfulde funktionærer og specialister, som Lego ikke har haft held med at trække hele vejen til hovedkontoret i Billund. Således skal de globale kontorer være med til at sikre, at Lego får fingre i de bedste ledelsestalenter og specialister på kloden. Billund skal ikke længere være årsagen til, at verdens bedste hjerner siger nej tak til et Lego-job.

»Vi har valgt de her byer, fordi vi mener, at det er det, der skal til for at tiltrække eksperterne,« har Knudstorp sagt om de nye globale kontorer.

Etableringen af de globale kontorer kommer oven i de mange mindre Lego-kontorer, som allerede findes ude i verden. Knudstorp fortæller, at der i dag er cirka ti Lego-destinationer inklusive Legos fabrikker i verden med flere end 200 ansatte. Herefter følger cirka 20 Lego-destinationer med 20 til 200 medarbejdere. Dertil kommer omtrent 30 mindre Lego-destinationer. Hos Lego er der i øjeblikket et større puslespil i gang om, hvilke globale funktioner der skal placeres på hvilke kontorer. En af de nyere beslutninger har været at placere koncerndirektøren med ansvar for indkøb på det nye, globale kontor i Singapore. Det giver god mening netop nu.

»Det skyldes, at vi bygger den region op og nu og er ved at bygge en fabrik op i Kina. Så der ligger en vigtig opgave for indkøbsfunktionen nu og de kommende år i området omkring Singapore. Men det kan godt være, at det på et senere tidspunkt giver bedre mening at have den globale indkøbsfunktion et andet sted, og så er vi parate til at flytte den,« siger Jørgen Vig Knudstorp

Han medgiver, at det var nemmere at planlægge møder, da en større del af Lego-ledelsen sad i Billund. Men det kan stadig lade sig gøre at samle tropperne på tværs af tidszonerne. Det sker en gang ugentligt for direktionen. Den store koncernledelse på 26 mand inklusive Knudstorp holder møde en gang om måneden.

»Det er muligt at sidde med en banal PC og deltage i en videokonference, og det gør vores store koncernledelse. De kobler sig på fra Mexico, USA, Singapore, Shanghai, London og tre andre steder i Europa. Vi samles på den måde en gang om måneden, og det kan fint lade sig gøre at gennemføre et syv timer langt driftsmøde på den måde,« siger Jørgen Vig Knudstorp.

Fem gange om året samles de 26 koncernledelsesmedlemmer dog for at være sammen – i gammeldags forstand.

»Den sociale tid sammen er også vigtig for at kunne samarbejde. På en videotelefon går man mere lige på og hårdt for at løse udfordringerne. Men at spise en middag sammen privat eller på restaurant opbygger en forståelse for hinandens perspektiv, som man ikke kan skabe gennem de teknologiske redskaber,« siger Jørgen Vig Knudstorp.

Men kan Lego eksistere uden at have hovedkontor i Billund?

Knudstorp lader sig ikke friste af tanken:

»Der vil altid være en stor tyngde af koncernledelsen i Billund. Der er der slet ingen tvivl om.«