Legos jobfest foregår uden for Danmark

Legetøjskoncernen skaber massevis af nye job. Bare ikke i sit hjemland, hvor der er fyringer på dagsordenen.

Jørgen Vig Knudstorp, adm. direktør i Lego fremlægger legetøjskoncernens årsregnskab på et pressemøde i Billund onsdag d. 25 februar 2015. Lego pressemøde. Fremlæggelse af regnskab ved Jørgen Vig Knudstorp Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Dam Kristensen

Succesen hos Lego fører en regulær jobfest med sig. Men det er en jobfest, som kun finder sted uden for Danmarks grænser i disse år.

Det står klart, efter at Berlingske har spurgt Legos ledelse, hvor i verden man har skabt de næsten 1.000 fuldtidsjob, som Lego øgede sin arbejdsstyrke med i 2014, da medarbejderstaben voksede til 12.582 fra 11.755.

Der er ingen oplysninger om dette i Legos pressemeddelelse eller årsregnskab, men fra Legos ledelse lød det onsdag, at Danmark ikke har fået nogen glæde af de nye arbejdspladser. Tværtimod har man i Danmark nul eller måske endda »lidt færre« ansatte i 2014, end man havde i 2013. Det oplyser Charlotte Simonsen, kommunikationsdirektør i Lego, til Berlingske.

Væksten i danske arbejdspladser blev reelt fravalg allerede for et par år siden, da ledelsen besluttede at lukke en større pakke- og bearbejdningsfabrik i Billund – for i stedet at flytte den til Østeuropa. Cirka 250 danske job er forsvundet på den baggrund i 2014. Trods forsøg på det modsatte er det ikke lykkedes Lego at finde nye job til alle de fyrede pakkeriansatte. Dog har man været i stand til at øge antallet af funktionæransatte i Danmark en smule, hvilket gør, at virksomheden samlet set går næsten i nul, når det gælder jobskabelse i Danmark.

2015 ser dog ikke ud til at blive meget bedre, hvad angår danske arbejdspladser, da der i første halvår vil forsvinde yderligere cirka 130 stillinger til Østeuropa, når den sidste rest af pakkeriet rykker udenlands.

Mens der i Danmark ikke er meget at juble over på jobfronten, er situationen en helt anden på andre af Legos vigtige destinationer. Den største fremgang i antallet af arbejdspladser er på fabrikkerne, især i Ungarn, hvor flere end 300 nye stillinger er skabt i forbindelse med, at produktionen er flyttet over i en helt ny fabrik. Desuden er der stor vækst i medarbejderantallet på fabrikkerne i Mexico og Tjekkiet, og selv om en spritny fabrik i Kina endnu ikke er kommet op at køre, er der allerede nu blevet ansat en del Lego-folk.

Tilmed er der vækst i antallet af ansatte på de nye »globale kontorer«, som Lego er i færd med at bygge op i England, USA, Singapore og Kina.

Eksempelvis kan Legos ledelse berette om 200 flere job i USA end i 2013, ligesom der er kommet 70 flere stillinger på kontorer i Storbritannien, mens 50 nye ansigter har fundet sig til rette på Legos kontor i Singapore i 2014.

Fællestillidskvinde hos Lego, Berit Flindt Pedersen, ærgrer sig over, at Danmark ikke har fået mere del i Legos jobfest.

»Jeg ville ønske, at man havde gjort endnu mere for at få folk omplaceret, da man valgte at lukke ned for pakning og bearbejdning i Billund,« siger hun.

Der er fortsat en række vitale funktioner hos Lego i Billund. Foruden et plaststøberi, hvor legoklodserne produceres, er der hovedkontoret på Aastvej, som blandt andet er befolket med designere, ingeniører og regnskabsfolk.