Legoland-boss: Politikere forstår ikke business

Direktøren for Merlin Entertainments, selskabet bag Legoland, er ude med riven efter "karriere-politikere uden forretningssans." Kritikken kommer samtidig med, at han præsenterer rekordregnskab.

Nick Varney, direktør for Merlin Entertainments er manden bag de 17 Lego-forlystelsesparker verden over. Foto: Pierre Ducharme Fold sammen
Læs mere
Foto: PIERRE DUCHARME
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nick Varney burde være en glad mand. Han er chef for Merlin Entertainments, selskabet bag Legoland, der torsdag fremlagde deres bedste regnskab nogensinde, stærkt drevet frem af et milliardoverskud i de 17 Lego-forlystelsesparker verden over.

Alligevel er Varney irriteret. Han er træt af politikere, som taler om højere mindsteløn og bedre kontraktforhold for lønmodtagerne uden at tage hensyn til virksomhederne, fortæller han i et interview til den britiske avis The Telegraph.

»Den negative retorik over for virksomhederne er symptomatisk for den manglende forretningsforståelse på tværs af alle partier og for livet som karriere-politikker,« siger Nick Varney.

Merlin-direktøren har for nylig holdt møder med flere britiske partier angående muligheden for at sløjfte moms på turistindustrien, men måtte gå derfra uden opbakning.

Succes for Legoland

De markante udtalelser kommer i forbindelse med, at Merlin Entertainments torsdag præsenterede et historisk godt regnskab. Overskuddet steg med 35 pct. til 2,6 mia. kroner før skat i Merlins første år som børsnoteret selskab.

Over 60 millioner mennesker besøgte Merlins 105 attraktioner i hele verden. Foruden seks store Lego-forlystelsesparker og 11 mindre Lego Discovery Centres, står Merlin Entertainment blandt af bag Madame Tussauds' vokskabinetter og London Eye.

Lego-parkerne står med et driftoverskud på 1,2 mia. kroner for en stor del af Merlins flotte resultat. Overskuddet kommer i høj grad som følge af, at Lego Movies store globale biografsucces har fået gæsterne til at strømme ind i parkerne fra Billund til Californien.

Nick Varney forventer, at det vil blive svært at gentage succesen i det kommende år, da der ikke er præmiere på en ny Lego-film inden 2017.

Lego-familien Kirk Kristiansen ejer 30 pct. af Merlin Entertainments gennem pengetanken Kirkbi. Samarbejdet mellem Merlin og Lego er tæt, og næste år står en ny Legoland-park færdig i Dubai. Året efter vil forlystelsesparken fortsætte med at sprede sig, når der åbner ny afdelinger i Japan og Sydkorea.