Langt flere kunder skal betale for at have penge stående i Jyske Bank

Landets tredjestørste bank indfører minusrenter for indlån over 750.000 kroner, og andre banker er gået i tænkeboks. Uafhængig økonomisk rådgiver har forskellige bud på, hvordan bankkunder undgår negative renter.

Jyske Banks topchef, Anders Dam, vil ikke love, at grænsen for minusrenter på indlån forbliver 750.000 kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stigende antal danskere skal snart betale for at have penge i banken.

Både privat- og erhvervskunder i Jyske Bank, der har mere end 750.000 kroner i indlån, skal fra 1. december betale en negativ rente på minus 0,75 pct., oplyser storbanken fredag. Grænsen på 750.000 kroner kommer desuden til at omfatte pensionsopsparinger, der ikke er investeret.

Den nye renteudmelding fra Jyske Bank er markant i forhold til bankens tidligere udmelding for præcis en måned siden. Dengang var Jyske Bank den første danske bank til at annoncere negative renter på minus 0,6 pct. for velhavende privatkunder med mere end 7,5 millioner kroner.

Kort efter fulgte Sydbank trop, mens Nordea i sidste uge sænkede indlånsrenten for erhvervskunder til minus 0,75 pct. umiddelbart efter rentenedsættelser fra Den Europæiske Centralbank (ECB) og Nationalbanken.

Grænse kan komme endnu længere ned

Jyske Bank oplyser nu, at bankens seneste rentejustering ligeledes sker på baggrund af ECB og Nationalbankens rentenedsættelser 12. september. Her satte ECB sin vigtigste rentesats ned fra minus 0,4 til minus 0,5 pct., mens Nationalbanken sænkede renten fra minus 0,65 til minus 0,75 pct.

»Hvis du tager en rentenedsættelse på 0,1 procentpoint og ganger med vores samlede indlån, som ligger i niveauet 125 til 130 milliarder kroner, så får du tilnærmelsesvis noget, der minder om den regning, der bliver udskrevet til os, hvis ikke vi reagerer på det her,« siger Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank.

Hvorfor æder I ikke bare den regning, når I stadig har sorte tal på bundlinjen?

»Vi ser en stadigt stigende risiko for en økonomisk recession, når vi kigger ét til halvandet år frem. Hvis Jyske Bank begynder at få tab på en kvart procent af vores samlede udlånsmasse, så er det en milliard kroner, og hvis du trækker det beløb fra et resultat, der i forvejen er martret af negative indlånsrenter, så får vi et så lille resultat, at vi frygter, der kan blive stillet spørgsmålstegn ved Jyske Banks styrke.«

Kan du garantere, at I ikke sænker grænsen på 750.000 kroner yderligere?

»Jeg håber ikke, at vi gør det, men jeg kan ikke love noget,« siger Jyske Bank-topchefen.

Sådan undgår du negative renter

Ifølge uvildig økonomisk rådgiver Hans Peter Christensen er der flere måder, hvorpå kunder, der har en formue på mere end 750.000 kroner stående i Jyske Bank, kan undgå negative renter.

»Der findes en del online-banker som Santander Bank, Ikano Bank og Bank Norwegian, hvor man faktisk kan få en positiv rente på op til 0,7 pct. uden binding. Så længe man holder sig under indskydergarantien på 750.000 kroner, er det et godt sted at placere sine penge. Hvis man har tre millioner kroner, kan man eksempelvis placere sine penge fire steder,« siger Hans Peter Christensen, direktør i den finansielle rådgivningsvirksomhed Uvildige.dk.

Alternativt kan kunder også overveje at indfri gæld eller investere pengene, påpeger han:

»Men kunder skal passe på, at de ikke tager mere risiko, end de ellers ville. Vi har for eksempel set, at korte obligationer er et problem mange steder, hvor kunderne får negative renter.«

Jyske Bank og Sydbank er de eneste danske banker, der har indført negative renter for private. Flere eksperter har dog tidligere vurderet, at det blot er et spørgsmål om tid, før mange banker vil følge efter.

»Jeg tror, at bankerne gradvist vil sætte grænsen ned fra 7,5 millioner kroner til 750.000 kroner, hvor der i mine øjne stadig er tale om, at almindelige borgere ikke skal betale for at sætte penge i banken,« sagde Mads Thinggaard, analytiker i investeringsbanken ABG Sundal Collier, til Berlingske tidligere på måneden.

Andre banker følger situationen tæt

Hos Sydbank noterer man sig Jyske Banks træk samt rentenedsættelserne fra centralbankerne.

»Vi undersøger, hvilke muligheder, der er, og hvor grænsen skal ligge, og så vender vi tilbage og giver vores kunder besked direkte,« siger bankdirektør Jan Svarre i en skriftlig besked.

Danmarks største bank har afvist flere gange, at man skulle have planer om at indføre negative renter for private.

»Der er ikke noget nyt fra os,« oplyser Danske Bank fredag.

Meldingen fra Nordea lyder, at banken »følger situationen nøje«, mens Spar Nord er »gået i tænkeboks«.

»Vi forventer at tage en beslutning i slutningen af næste uge,« siger Leif Lind Simonsen, afdelingsdirektør i Spar Nord.

I 2017 var der ifølge Danmarks Statistik i alt 163.528 personer, der havde mindst 750.000 kroner i indestående i pengeinstitutter i Danmark.