Iværksætters råd til de unge: Spring ud i det

Anette Tvedergaard Madsen valgte vejen som selvstændig erhvervsdrivende – men valgte den af flere årsager også fra igen. Hun mener alligevel, at flere – specielt unge – bør teste tilværelsen som iværksætter.

Anette Tvedergaard Madsen arbejdede i syv år som professionel blogger, men kom i sidste ende til at savne det at være lønmodtager. Alligevel vil hun gerne opfordre alle unge til at satse, mens de kan. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er mange årsager til at fravælge en tilværelse som selvstændig erhvervsdrivende. Men der er ingen undskyldning for ikke at afprøve det – specielt for unge.

Det mener Anette Tvedergaard Madsen, der i dag har valgt en levevej som lønmodtager, men som for blot et halvt år siden var i en anden situation som selvstændig erhvervsdrivende. Den 41-årige kvinde opfordrer på baggrund af egne erfaringer de unge til at afprøve mulighederne og friheden i livet som selvstændig.

Hendes erfaring er, at man som ung har en oplagt mulighed for at teste konceptet, og den bør de unge overveje.

»Man har nogle fordele som ung og nyuddannet. Man har lavere udgifter end senere i livet, hvor man både kan have børn og høje boligudgifter. Og det giver altså én muligheden for at reinvestere ens overskud og på den måde øge chancen for at få et gennembrud,« siger hun og tilføjer:

»Derudover er det en sjov og lærerig oplevelse, der giver hår på brystet. Når man er selvstændig, er der altså ikke en HR-afdeling til at løse problemerne for én.«

Hendes egen historie handler om en idé, hun fik som nybagt mor for lidt over syv år siden. Mødet med den forbrugerverden af babyudstyr, der venter en som forælder, både fascinerede og frastødte hende. Hun fik ideen til at blive professionel blogger om emnet og skabte på den baggrund et web-univers, der indledende var baseret på udstyrsanmeldelse på sitet babybusiness.dk, men som senere blev udvidet til flere sites.

Hoppet fra at være lønmodtager var dog ikke gnidningsfrit.

»Det var op ad bakke til at begynde med. Jeg havde lånt startkapital i banken for at komme i gang. Men det var svært at finde annoncører og oveni kom finanskrisen. Men jeg arbejdede hårdt på det, og efter et par år fik jeg gennembruddet. Jeg kunne pludselig leve af det. Det var en god oplevelse,« siger hun.

Herefter gik det slag i slag, og Anette Tvedergaard Madsen kom endda så vidt, at hun på et tidspunkt hyrede ekstra hænder for at kunne leve op til efterspørgslen. Det indvarslede dog i sig selv, at erhvervseventyret som selvstændig var noget, der kunne blive til noget andet.

»På et tidspunkt blev jeg mættet. Blandt andet af temaet om børneprodukter. Men også af det administrative arbejde. Jeg havde nået målet om at kunne leve af det, og jeg syntes, der skulle ske noget nyt,« siger hun og tilføjer: »Jeg savnede også ting. Jeg syntes, at jeg brugte mere og mere tid på alt muligt praktisk og mindre og mindre på selve substansen, altså bloggene. Jeg begyndte at savne kolleger, sparring, en HR-afdeling – det at arbejde sammen mod et fælles mål.«

Sprang til digital redaktør

Så i begyndelsen af indeværende år tog Anette Tvedergaard Madsen beslutningen. Hun solgte sin virksomhed og fandt i stedet et normal lønmodtagerarbejde hos virksomheden Schneider Electric som digital redaktør.

Hun betegner skiftet fra den ene form for tilværelse til en anden som relativt gnidningsfrit. Den var med hendes ord resultatet af en »jobmæssig syvårskrise«. Hun var blevet træt af det bestående og ville forsøge sig med noget nyt. Og det mener hun, at andre kan kopiere.

»Det er jo en fantastisk følelse at få en idé og så gennemføre den – og at lade ens interesse drive værket og ens arbejdsliv. Det bør alle unge, færdiguddannede overveje. Der er ingen, der siger, at det skal være permanent. Men det er sjovt, og det giver erfaring, man kan bruge senere,« siger Anette Tvedergaard Madsen.