Lille strømforsyning udløser stor pengeregn over ambitiøs startup

Nordic Power Converters har udviklet en ny type strømforsyning. Nu skal 13 millioner friske investormillioner og en stor ordre sende tech-virksomheden på stejl vækstkurs.

I dag er de tidligere DTU-studerende Mickey Madsen (i midten) og Regner Paaske (til venstre) henholdsvis CEO og COO i virksomheden Nordic Power Converters Aps. Til højre ingeniør Martin Rødgaard. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Der kan potentielt være store penge i at forbedre et elektronisk produkt, skrumpe det og minimere produktionsudgifterne. Det ved den lille DTU-baserede virksomhed Nordic Power Converters alt om.

For det lille ottemandsteam har gjort lige netop dét. Og det i så overbevisende en grad, at virksomheden nu har fået både sin første større ordre – samt et kapitalindskud på 13 millioner kroner.

Det gør, at Nordic Power Converters kan komme ud over rampen med sine produkter i sit nuværende fokusområde, der er strømforsyninger til LED-lyspærer, forklarer medstifter og adm. direktør Mickey Larsen.

»Med den tilførte kapital kan vi nu skrue tempoet kraftigt op og levere innovative strømforsyninger til producenter af LED-produkter over hele verden,« siger han og tilføjer:

»Den næste udfordring er at tiltrække dygtige medarbejdere og udvikle teamet for at få os hurtigt og sikkert på markedet og derefter gøre os til en af verdens førende leverandører af LED-strømforsyninger.«

Nordic Power Converters har sine rødder i forskningsmiljøet på DTU. Flere års research har både resulteret i afhandlinger og etableringen af virksomheden, der i dag hører hjemme i Herlev. De nuværende otte medarbejdere etablerede formelt virksomheden sidste år, og i spidsen for holdet står direktør-duoen Mickey Larsen og Regnar Paaske.

De har videreudviklet og forfinet den teknologi, der ligger bag de strømforsyninger, som laver vekselstrøm til jævnstrøm – og som sidder for enden af opladningskablerne til de elektroniske apparater, mange af os omgiver os med. Nordic Power Converters har dog valgt at fokusere på de strømforsyninger, der sidder i LED-pærer, altså diode-elpærer.

Det af flere årsager, forklarer driftsdirektør, COO, Regnar Paaske.

»Vi starter med LED for både at koncentrere os om ét fokusområde og for at starte et sted, hvor der er udsigt til vækst. LED-belysning vokser helt vildt. Teknologien er for alvor ved at slå igennem, og man kan – med lidt forsigtighed – regne sig frem til, at den vil udgøre et marked på omtrent ni milliarder dollar i 2020. Første mål er dog at blive en high-end-leverandør til LED-virksomheder i Europa,« siger han.

Men perspektiverne er i Regnar Paaskes optik større. Meget større.

For i dag er vi som nævnt omgivet af elektroniske apparater, der kører på jævnstrøm. Og de kræver alle en strømforsyning, der kan transformere elnettets vekselstrøm til den jævne af slagsen. Kan Nordic Power Converters LED-produkt lægge sig i spidsen i det felt, kan det i teorien også gøre det på andre felter, f.eks. el-tandbørsten, køkkenapparater og computere.

 

Flere markante investorer

Det hold af investorer, der nu lægger 13 millioner kroner i Nordic Power Converters’ kurv, udgøres på den ene side af ventureinvestoren Seed Capital og ti privatinvestorer, hvoraf flere har erfaring fra teknologiverdenen. En af dem er eksempelvis Eivind Johansen, som tidligere var teknisk direktør i Giga, der blev solgt til Intel for ti milliarder kroner.

En anden er Jørgen Bardenfleth, der har baggrund som ledende figur i flere store tech-virksomheders danske afdelinger. Deriblandt Hewlett-Packard, Intel og Microsoft Danmark. Og Jørgen Bardenfleth er ikke bange for at bruge store ord om potentialet i Nordic Power Converters koncept og hold.

»Nordic Power Converters har potentiale til at blive en game-changer og ændre den måde, vi anvender strømforsyninger i fremtiden. Teamet har både talentet og ambitionerne i orden. Derfor investerer jeg i virksomheden og glæder mig til at deltage aktivt på rejsen mod succes,« lyder det fra Jørgen Bardenfleth i en skriftlig kommentar.

Også i Seed Capital, der er specialiseret i at kaste investorkroner i startup-virksomheder med en teknologisk vinkel, er der store forhåbninger til, hvad Herlev-virksomheden kan vokse sig til at blive.

Investment manager i Seed Capital Richard Breiter peger på, at et af de essentielle elementer er, at Nordic Power Converters i hans optik ikke bare kan bryste sig af at have et færdigudviklet et produkt. Virksomheden har qua sin ordre på 50.000 enheder fra den danske LED-producent HeSaLight allerede udsigt til omsætning. Og det gør indtryk.

»Jeg har fulgt projektet på sidelinjen igennem et par år, og nu er kerneteknologien udviklet og demonstreret, forretningsmodellen er fundet, og teamet er sat. Der er en strategi for at ende hos slutbrugerne via partnerskaber inden for en overskuelig fremtid. Jeg mener, at det er det helt rigtige tidspunkt at få virksomheden på vingerne,« lyder de rosende ord fra Seed Capital-manageren, der tilføjer:

»Nordic Power Converters er et pragteksempel på, hvordan forskning forankret på universiteterne kan kommercialiseres via entreprenante ph.d.-studerende, som tiltrækker erfarne kommercielle kræfter udefra.«

Regnar Paaske fra Nordic Power Convert forklarer, at virksomheden nu er ved at få styr på, hvordan den skal leve op til ordren fra HeSaLight. Den grundlæggende idé er, at komponenterne skal produceres hos en af de store asiatiske elektronikproducenter og så afskibes til Danmark.

Virksomheden og konceptet bag har allerede vakt opsigt flere steder, og den er tidligere blevet præmieret med flere innovationspriser. Virksomheden forventer mindst at fordoble antallet af medarbejdere i både det kommende og det efterfølgende år.