Ingen kritik af milliardregning på mobilnet

Teleselskaberne vidste, hvad de bød på, siger Venstres teleordfører, om den uventede milliardindtægt til statskassen på de nye supermobilnet.

De nye supermobilnet åbner først i begyndelsen af næste år, men aftestningen er begyndt nu. Stadig mangler der dog USB-modem, som både er mindre end Samsungs her, og som kan bruges alle typer af mobilnet og ikke kun det kommende 4G-net. Foto: EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen hævede øjenbryn hos politikerne over den milliard kroner, som nu går direkte i statskassen, efter at de fire største teleselskaber har købt sig luftrum til det kommende supermobilnet.

»Vi har solgt frekvenserne til dem, der har bedst brug for den og har den bedste forretningsmodel. Værdien af frekvenserne er - indrømmet - større, end jeg troede, men prisen afgør markedet. Man har købt med åbne øjne,« siger Venstres telepolitiske ordfører, Torsten Schack Pedersen, til Business.dk.

Malk ikke teleselskaberne

TDC, Telenor, Telia og »3« betaler sammenlagt lige over en milliard kroner for at få hver en licens til et 4G-mobilnet i Danmark. Det giver større mobilkapacitet og vil være hurtigere til at overføre data. De nuværende 3G-mobilnet nærmer sig trafikpropper, fordi især bærbare computere nu optager mere og mere plads.

Der var lagt op til minimum af få 20 millioner kroner for de fire tilladelser. I stedet betaler TDC og Telenor 330 millioner, Telia 336 millioner og »3« lige over syv millioner kroner - sidstnævnte for en mindre pakke end de andre. Venstre-ordføreren sagde for et år siden, at man ikke skulle malke teleselskaberne - så var der ingen penge til at bygge de nye net.

»Den model for auktionen, som vi valgte, har sikret en større gennemsigtighed og klarhed over priserne, så man ikke risikerede at forkøbe sig. Og noget tyder på, at produktet har enormt høj værdi. Det er heldigt, for riget fattes penge, og enhver krone, der kommer ind, er belejlig. Det bliver jo til gavn for danskerne, at disse virksomheder tror på, at der er en forretning i de nye mobilnet, så danskerne får et langt bedre udbud end tidligere,« konstaterer Torsten Schack Pedersen.

Og en konsulentregning, værsågod!


Teleselskaberne skal også betale regningen for de konsulenter, som staten har brugt - 20 millioner kroner. Er det den nye stil?

»Det er afgørende, at det har været lagt åbent frem. Der er en lang række andre områder, hvor man gør det samme: Bankerne betaler for tilsynet, landbruget for kødkontrollen. Teleselskaberne har vidst det. Det kommer ikke snigende - det ville være lusket. Det har været en del af auktionsvilkårene,« siger Venstre teleordfører.

Så succesen kan ventes gentaget senere?

»Det er fair nok, at omkostningerne regnes med. Men jeg er åben over for at diskutere, om vi kan finde en endnu smartere eller klogere model fremover,« siger Torsten Schack Pedersen.

Nej til øremærkning


TDCs topchef, Henrik Poulsen, mener, at pengene bør øremærkes, så man forbedrer danskernes IT- og mobilfærdigheder. Gør I det?

»Nej, pengene går i statskassen, ligesom hvis vi havde solgt et andet statsligt aktiv. Det er rigtigt, at pengene fra 3G-auktionen blev målrettet forskning og IT, men hvad vi sidenhen har solgt, er lagt i statskassen. Det er rigtigt, at vi har udfordringer med at styrke digitaliseringen, men regeringen har det højt på dagsordenen, fordi det højner produktiviteten og dermed skaber vækst, samtidig med at det giver borgerne en bedre, offentlig service og en mere effektiv offentlig sektor. Men om pengene kommer det ene eller andet sted fra, gør ikke noget, bare opgaven løses,« siger han.