Første supermobilnet er i luften

TDC tændte i går for sit nye 4G-net - til intern aftestning. Teleselskaberne har betalt én milliard kroner til staten og mener, at pengene burde bruges på at øge danskernes IT- og mobilkundskaber. Og så får de i øvrigt også lov til at betale statens konsulentregning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks første supermobilnet er i luften - allerede dagen efter at regningen på over én milliard kroner til statskassen blev skrevet ud. TDC har med en antenne i København og to i Århus påbegyndt aftestningen af det kommende 4G-net, som skal forhindre truende trafikpropper på mobilnettet, nu hvor bærbare computere truer med at få mobilnettet til at melde alt optaget, når man vil ringe op fra telefonen.

4G-nettet, som først åbnes for danskerne sidst i år eller i begyndelsen af 2011, vil koncentrere sig om de seks større byer, da rækkevidden på grund af den høje frekvens er dårlig. Først når teleselskaberne må begynde at bruge dagens mobilfrekvenser til også 4G, vil mere af landet komme med. TDCs beregninger viser, at datamængden vokser dramatiske 55 procent om året i de næste mange år.

TDC, Telia, Telenor og »3« har til sammen betalt lige over én milliard kroner for at få fingrene i det nye luftrum. Men hvor »3« nøjes med at betale syv millioner, skal TDC og Telenor hver af med 333 mio. og Telia 336 mio. kr.

Topchef: Høj pris

»Det er en høj pris sammenlignet med andre lande i Europa - men en pris, der trods alt er fair og står mål med den værdi, som vi forventer at skabe,« siger TDCs koncernchef, Henrik Poulsen.

Han kalder 4G »en hjørnesten« i TDCs fremtidsplaner.

»Vi mener ikke, at man fra politisk side skal beskatte en industri, som skal bruge hundredvis af millioner på at gøre samfundskritisk teknologi tilgængelig. Når vi alligevel betaler, er det, fordi vi vurderer, at det er det værd. Men det ville være meningsfuldt, om pengene blev brugt til at stimulere efterspørgselen på teknologier, som gavner samfundet, bl.a. ved at digitalisere offentlige tjenester eller - endnu bedre - udvikle danskernes digitale kundskaber. Landet ville stå sig virkeligt godt ved at udvikle folks IT-kompetencer, for det kræver, at danskerne kan begå sig. Ellers skal vi hele tiden bevare et analogt parallelsamfund,« siger Henrik Poulsen.

IT- og Telestyrelsens konsulentregning ved auktionen på 20 mio. kr. skal også fordeles mellem teleselskaberne. TDC-chef Henrik Poulsen ryster på hovedet. Telenors pressechef, Peter Glüsing, mener, at »prisen på auktionen dækker rigeligt omkostningerne.«

»Vi finder ikke kravet om at skulle betale omkostningerne fair, når vi i forvejen betaler så mange penge for licensen. Det er at stramme skruen,« siger han.