Fire mobilnet: En milliard kroner

Statskassen får lidt over en milliard kroner ind fra teleselskaberne, som om trekvart år kan åbne nye supermobilnet.

Den trængsel på mobilnettet, som de mange omrejsende PCer har skabt, skal nu afhjælpes med et nyt supermobilnet, som går i luften efter nytår. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lidt over en milliard kroner koster det for landets fire største teleselskaber at erhverve retten til i de næste 20 år at drive supermobilnet i Danmark.

IT- og Telestyrelsen, Danmarks øverste myndighed, offentliggjorde kort efter klokken 19.30 mandag priserne på den auktion, som begyndte 21. april. Helt præcis får staten 1.009.089.000 kroner i kassen fra TDC, Telenor, Telia og »3«.

Trafikpropper truer

De nye 4G-net (teknisk mere korrekt kaldet LTE for »Long Term Evolution«) er hurtigere og har mere plads end dagens 3G-net. Det er blevet nødvendigt, fordi dagens mobilnet er ved at nå bristepunktet, fordi mobiltelefoner og bærbare computere bruger dem til at sende og hente flere og flere data via Internet. Dermed er der risiko for trafikpropper, hvor man måske ikke kan få almindelig taleforbindelse, fordi alt er optaget.

IT- og Telestyrelsen har fået prisen presset op ved at sælge licenserne i - populært sagt - tre hele og en halv pakke mobilfrekvenser. TDC, Telia og Telenor fik den store pakke, »3« køber den lille. De nye net vil være klar i begyndelsen af 2011.

Det er dyrt

Telias, administrerende direktør, Jesper Brøckner, erkender, at det er rigtigt mange penge, som nu skal lægges for de nye mobilnet.

»Selvfølgelig er det mange penge. Det er dyrt, men sådan er auktionsprincippet. For Telia er det vigtigt at investere i fremtiden, og vi oplever en stigende efterspørgsel efter stadig større båndbredde og højere hastigheder på det mobile netværk. Vi ser det derfor som en afgørende investering, der er nødvendig for at opfylde danskernes behov i det moderne IT-samfund, og glæder os til at tilbyde danskerne 4G,« siger han til Business.dk.

Jesper Brøckner er også formand for Dansk Industris branchefællesskab for IT- og telekommunikationsvirksomheder, og med den kasket på er han ærgerlig over, at de mange penge ikke bruges på at gøre danskerne bedre på IT-området.

»Som formand for ITEK foreslog jeg finansminister Claus Hjort Frederiksen, at pengene, som staten får ind på denne auktion, bliver kanaliseret ud til investeringer og initiativer, som fremmer Danmark som IT-nation og højhastighedssamfund. Det vakte desværre ikke politisk genklang. Det ærgrer mig, at regeringen vælger at tænke kortsigtet på det næste valg frem for at tænke på landets fremtidige position på IT-området,« siger Jesper Brøckner.

Meget store forventninger

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen glæder sig over resultatet.

»Det viser, at mobilselskaberne har meget store forventninger til de fremtidige og lynhurtige bredbåndstjenester eller 4G, som frekvenserne kan bruges til,« siger hun.

Politikerne havde ellers lovet ikke denne gang at kræve høje priser for mobillicenserne og dermed dræne teleselskaberne for penge, som ellers kunne investeres i hurtig udbygning - præcis.

»Meningen er jo ikke at malke telebranchen, for hvis vi hev to milliarder kroner ud af teleselskaberne, ville der ikke være så meget tilbage at investere,« sagde Venstres teleordfører, Torsten Schack Pedersen, ellers til Berlingske Business i juni 2009.

Mange millioner fra dagens mobilnet

Da licenserne til det nuværende 3G-mobilnet blev auktioneret, endte teleselskaberne med hver årligt at skulle betale 71,2 millioner kroner frem til og med 2011 oven i selve grundprisen. Da Telenor - dengang Sonofon - i 2005 købte den licens, som blev ledig, da Telia købte Orange, endte Sonofon med at betale 100 millioner kroner i overpris, i alt 533 millioner kroner. Sonofon viste sig at være eneste byder og havde med vilje den store tegnebog fremme for at være sikker på ikke at blive hægtet af.

Netop torsdag bevilgede Kulturministeriet og Videnskabsministeriet i fællesskab 21 millioner kroner fra de penge, der kom ind fra 3G-auktionen i 2001, til fire større digitaliseringsprojekter af den danske kulturarv i 2010-2012.