Himmelvid forskel på supermobilpriser

Over 300 millioner kroners forskel mellem billigste og dyreste bud på de nye 4G-mobilnet.

Staten kan smile hele vejen hen til banken over at have fået en milliard kroner i kassen på at sælge licenser til fire nye supermobilnet i Danmark. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Der er himmelvid forskel på, hvad de fire største danske teleselskaber har betalt for at få adgangsbilletten til et kommende supermobilnet.

»3« slipper således med at betale lige over syv millioner kroner for den 20-årige licens til et 4G-mobilnet i Danmark, mens Telia skal af med hele 336 millioner kroner. TDC og Telenor betaler hver 333 millioner kroner for deres licens.

Over en milliard i statskassen

4G-nettet (teknisk mere korrekt kaldet LTE for »Long Term Evolution«) er hurtigere og har mere plads end dagens 3G-net. Det er blevet nødvendigt, fordi dagens mobilnet er ved at nå bristepunktet, eftersom mobiltelefoner og bærbare computere bruger dem til at sende og hente flere og flere data via Internet. Dermed er der risiko for trafikpropper, hvor man måske ikke kan få almindelig taleforbindelse, fordi alt er optaget.

IT- og Telestyrelsen har, populært sagt, solgt licenserne i tre store og en lille pakke.
Mandag aften blev det offentliggjort, at staten sammenlagt får 1.009.089.000 kroner i kassen på auktionen.

Teleselskaberne får papir på handelen i begyndelsen af juni.

»3«: Ikke spor ringere

»3«s administrerende direktør, Morten Christiansen, mener dog ikke, at hans kunder vil få et ringere net end de meget dyrere konkurrenters.

»»3« betalte over 300 millioner kroner mindre end konkurrenterne for en licens, der vil give brugerne samme oplevelse med 4G-netværket, som de kan få hos de øvrige selskaber. »3« har i forvejen Danmarks bedste 3G-netværk, og i kombination med den nye 4G-licens vil »3« også i fremtiden kunne tilbyde mobilt bredbånd på Danmarks ubetinget bedste datanetværk,« lover Morten Christiansen.

Han fremhæver, at hele 65 procent af al datatrafik i Danmark i 2. halvår 2009 foregik i »3«s net.