Hvor er amerikanerne i Panama-skandalen?

Få amerikanere er blevet identificeret i det gigantiske sæt data, der er blevet lækket fra det panamanske advokatselskab Mossack Fonseca. Hvor er de henne? Flere bud florerer.

Påfaldende få amerikanere er foreløbig blevet identificeret i det gigantiske datamateriale, der er blevet lækket fra Mossack Fonseca. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAN HONDA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Okay: Du har et historisk stort læk af data om selskaber og privatpersoner, der har gemt formuer væk med hjælp fra et mellemamerikansk advokatselskab. Vi snakker rigmænd og selskaber med en så flosset moral, at de er indstillede på at gå igennem alverdens strabadser med dyre advokatregninger, komplekse skuffeselskaber og tvivlsomme transaktioner for at gemme penge for skattemyndighederne.

Det lugter lidt af Amerika, gør det ikke?

Faktisk ikke rigtig. For mens gigantiske læk af data fra det panamanske advokatselskab Mossack Fonseca har trukket tråde til toppen af Syrien, Rusland, Storbritannien og Island, så er det foreløbig yderst begrænset, hvad de mange dokumenter har åbenbaret om amerikanernes trang til at gemme penge af vejen i eksotiske skattely.

Foreløbig er 211 amerikanere blevet identificeret i de 11,5 millioner dokumenter. Til sammenligning menes 300 danskere ifølge DR foreløbigt at optræde i det omfattende materiale, og verden har endnu til gode at se den første big shot med amerikansk pas, som er involveret i skandalen.

Så har amerikanerne simpelthen en bedre moral end resten af verden, når det kommer til øvelsen med pligtskyldigt at skulle aflevere de lovpligtige summer hos skattemyndighederne?

Not really, lyder det fra flere amerikanske eksperter i skattespørgsmålet.

Som det har været tilfældet i resten af verden, har en smal skare af amerikanske medier fået adgang til den kæmpestore database, hvor de 2,6 terabyte lækkede data fra Mossack Fonseca gemmer sig. I USA er det de to medier Fusion.net og mcclatchydc.com, der har fået lejlighed til at efterforske de amerikanske forbindelser til det mellemamerikanske skattely.

Hos Fusion stiller man selv det oplagte spørgsmål om, hvorfor der mon ikke er flere amerikanere blandt de mange syndere, og en håndfuld eksperter giver deres bud på, hvorfor det mon forholder sig sådan. Undren skyldes ikke mindst, at det tidligere er blevet anslået, at op mod 150 milliarder dollar hvert år forsvinder fra USA og ud til eksotiske skattely.

Årsagerne er - ifølge de adspurgte eksperter - flere.

Først og fremmest er der den nærliggende forklaring, at alt materialet endnu ikke er rodet igennem af journalisterne, og der kan derfor fortsat gemme sig masser af amerikanere i databasen.

Don Semensky, en pensioneret agent, der tidligere har stået i spidsen for det amerikanske D.E.A (Drug Enforcement Agency. red.), påpeger derudover, at USA for år tilbage nedsatte det såkaldte FACTA (Foreign Account Tax Compliance Act), en enhed, der udelukkende havde til formål at fange de mange amerikanere, der hvert år gemmer milliarder af dollars væk i udenlandske skattely.

Enheden har taget i omegnen af fem år at etablere, og det tidsrum har givet de pågældende skattesyndere god tid til at omorganisere sig og skjule de ulovlige aktiviteter bedre, siger Don Seminsky til Fusion.

En tredje og temmelig oplagt forklaring er, at amerikanerne slet ikke behøver at række så langt som til Panama for at finde juridisk manøvrerum til at oprette de tvivlsomme skuffeselskaber. I USA har stater som Delaware, Nevada og Wyoming længe tilladt lignende aktiviteter, og det må trods alt antages at være mindre besværligt at skjule formuen i baghaven end i et udenlandsk skattely.

Tag nu eksempelvis Delaware. Staten, der er USAs næstmindste med beskedne 864.000 indbyggere og et areal på størrelse med Sjælland, har længe været kendt for en temmelig fleksibel erhvervspolitik, der har fået titusindvis af selskaber og rigmænd til at oprette de omdiskuterede skuffeselskaber der.

Allerede i 2012 portrætterede New York Times Delaware som et »corporate tax haven«, og avisen kunne for eksempel fortælle om adressen 1209 North Orange Street, der set ude fra ikke gjorde det store væsen af sig, men som på papiret husede intet mindre end 285.000 forskellige selskaber. Bag ved de åbenlyse skuffeselskaber stod tunge drenge som American Airlines, Apple, Bank of America og Coca-Cola.

Fælles for dem alle var, at de lempelige krav drev virksomhederne til at gemme formuer af vejen i staten.

Og når man kan gøre den slags i Delaware, Wyoming, Nevada, Florida m.fl, er der med andre ord ikke den store grund til at søge mod Panama, De Kanariske Øer og Caymanøerne for at finde fred fra skattefar, påpeger de forskellige eksperter hos Fusion.

Og dog kan der alligevel være større fangster på vej med amerikansk vej. Fra Süddeutsche Zeitung, der var det første medie, der kom i besiddelse af de mange data, forlyder det, at der er mere på vej om amerikanske skattesnyltere i den omfattende afsløring.