Panamafirma: Hackere fra Europa stjal data fra os

Det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca siger nu, at det er hackere fra Europa, der har stjålet de millioner af dokumenter, som har rystet politikere, sportsstjerner og rigmænd verden over. Firmaet afviser nok en gang at have begået ulovligheder.

Ramon Fonseca, en af partnerne i Mossack Fonseca, bedyrer nok en gang sit firmas uskyld og meddeler samtidig, at det er hackere fra Europa, der står bag det historiske læk af data. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS JASSO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hovedpersonen i den verserende sag om skattely, advokatfirmaet Mossack Fonseca, sætter nu selv flere ord på, hvem de mener står bag den omfattende lækage af data, der har sendt rystelser gennem finansverden de seneste dage.

En af partnerne i firmaet, Ramon Fonseca, meddelte natten til onsdag dansk tid, at firmaet har beviser for, at det er hackere fra Europa, der ulovligt har tiltvunget sig adgang til Mossack Fonsecas servere og downloadet de mere 11,5 millioner dokumenter, der siden er blevet kendt som #panamapapers.

Ifølge Associated Press bedyrede Ramon Fonseca i samme ombæring nok en gang firmaets uskyld og fastslog, at »at når støvet fra stormen har lagt sig, vil I se det hele klart«. Mossack Fonseca har allerede anmeldt tyveriet af data til de panamanske myndigheder.

Personen eller personerne bag det historisk store læk er mildest talt omgæret med en vis portion mystik. Det vides med sikkerhed, at den tyske avis Süddeutsche Zeitung i starten af 2014 modtog en krypteret mail fra en anonym person, der lød:

»Hej. Du taler med John Doe (dæknavn, red.) . Er I interesseret i data?«

Beskeden blev starten på en udveksling af data, der er det største læk af skatteoplysninger i nyere tid og som har trukket tråde fra det mellemamerikanske skattely til toppen af international politik i form af 12 statsledere, der indirekte menes at have skjult dele af deres formuer i skattelyet.

2,6 terabyte fyldte de mange dokumenter, Süddeutsche Zeitung modtog, og som sidenhen blev delt med journalistnetværket ICIJ, hvorefter medier fra 76 lande synkront kunne breake nyheden søndag aften med hver deres nationale vinkel. De mange data bestod af emails, scannede dokumenter og breve og billeder.

Personen eller personerne bag lækket har ikke på noget tidspunkt ønsket at mødes med de tyske journalister, og de har heller ikke ønsket at modtage nogen form for belønning for at have tilvejebragt de godt 11,5 millioner dokumenter.

Siden søndag aften har skandalen sendt rystelser igennem erhvervslivet såvel som international toppolitik, hvor statsledere som Vladimir Putin, ukrainske Porosjenko og islands statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, alle er blevet hvirvlet ind i skandalen.