Historisk udvikling: Massive prisfald på boliglån kan være i vente

Bidragssatsen på realkreditlån kan falde til 0,5 pct., hvis Nykredit tillader pensionskasser at købe en luns af selskabet, fastslår to anerkendte finanseksperter.

Foto: Henning Bagger

Der er plads til at sænke prisen på realkreditlån med mere end 40 pct., hvis planerne om at sælge en bid af Nykredit til fem pensionskasser gennemføres, skriver Finans.

Det er den glædelige nyhed til landets 1,2 mio. boligejere fra de to anerkendte forskere Johannes Raaballe og Anders Grosen fra Aarhus Universitet. De har analyseret konsekvenserne af den model, som Nykredit vil gennemføre, hvor fem pensionskasser køber 16,9 pct. af aktierne for 11,6 mia. kr.

Analysen viser, at Nykredit kan nedsætte låntagernes bidragssats fra det nuværende niveau på i gennemsnit 0,9 pct. til 0,5 pct. Et prisfald på 44 pct. Det efterlader en høj nok indtjening i Nykredit til at sikre pensionskasserne et afkast på knap 6,5 pct. af deres investering, hvilket er godt set i forhold til risikoen, påpeger de to eksperter.

»Der kan alt i alt skabes et godt resultat for både Nykredits låntagere og pensionskonsortiets nuværende og kommende pensionister,« siger Johannes Raaballe, lektor på Aarhus Universitet, til Finans.

Analysen vækker glæde i det kundeejede Forenet Kredit, der er Nykredits absolutte hovedejer.

»Vi er enige i, at dette er en superstærk løsning. Ved at få denne stærke gruppe af pensionskasser med om bord får vi et kapitalberedskab, som betyder, at vi skal holde mindre kapital. Det giver Nykredit væsentligt lavere produktionsomkostninger,« siger Louise Mogensen, direktør i Forenet Kredit.

Ifølge de to forskere er der udsigt til så markante prisfald for Nykredits kunder - som også omfatter landmænd, andelsboligforeninger og erhvervskunder - at konkurrenterne, Realkredit Danmark, BRFkredit og Nordea Kredit, bliver nødt til at følge trop. Dermed er der udsigt til prisfald på realkreditlån for alle låntagere, skriver Finans.