Her er verdens rigeste technørder

Der er penge i teknologiverdenen, og er man først rig, bliver man hurtigt rigere. På et år har alene de ti rigeste øget formuen med 430 milliarder kroner.

5.946 milliarder kroner eller 892 milliarder dollars - så stor en formue har verdens 100 rigeste teknologimilliardærer tilsammen. Blandt dem er Facebooks Mark Zuckerberg (øverst til venstre), Microsofts Bill Gates (øverst til højre), Alibabas Jack Ma (nederst til venstre) og Googles Larry Page (nederst til højre). Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

5.946 milliarder kroner eller 892 milliarder dollars - så stor en formue har verdens 100 rigeste teknologimilliardærer tilsammen, og de fleste af dem er blevet rigere siden sidste år. Faktisk har de ti rigeste lagt små 430 milliarder kroner oven i deres formue i forhold til sidste år.

Verdens rigeste er fortsat Microsoft-stifter Bill Gates, der er god for 78 milliarder dollars, viser magasinet Forbes liste over verdens 100 rigeste i teknologiverdenen. Bill Gates er i dag ikke længere med i Microsofts ledelse men ejer stadig en portion aktier i sit gamle selskab, hvor han er teknologisk rådgiver for den nye topchef, Satya Nadella.

Amazon-stifter skyder til vejrs

Internetgiganten Amazons stifter og topchef, Jeff Bezos, indtager anden pladsen med en formue på 66,2 milliarder dollars og overhaler dermed Facebook-stifter Mark Zuckerberg, som er god for 54 milliarder dollars. Jeff Bezos er den, der har øget sin formue mest i løbet af det seneste år. De fem rigeste har tilsammen lagt 36,9 milliarder dollars oven i formuen, men Jeff Bezos alene er 18,4 milliarder dollars mere værd nu, takket være hans ejerandel i Amazon, hvis aktier er steget med 39 procent og her i august nåede den højeste værdi nogen sinde oven på et sjældent - og sjældent stort - overskud i firmaet.

Men også Facebooks aktie er steget, og det har øget Mark Zuckerbergs formue med 12,8 milliarder dollars på et år. Zuckerberg grundlagde det, der i dag er verdens største, sociale netværk med 1,13 milliarder daglige brugere, da han var blot 19 år. Mark Zuckerberg havde tjent sin første milliard som 23-årig.

Som nummer fire ligger den karismatiske topchef og medstifter af databasegiganten Oracle, Larry Ellison, der er 51,7 milliarder dollars værd, men som nu er slået af Zuckerberg. Efter ham er der et langt spring ned til de to Google-stiftere, Larry Page og Sergej Brin, der som nummer fem og seks er henholdsvis 39,0 og 38,2 milliarder dollars værd. Microsofts tidligere topchef, Steve Ballmer, runder rækken af amerikanere i toppen af listen af som nummer syv med en værdi på 27,7 milliarder.

Alibaba-topchef er første ikke-amerikaner

Den første ikke-amerikaner er Jack Ma, der er stifter af og topchef for den kinesiske e-handelsgigant Alibaba. Han er nummer otte og 25,8 milliarder dollars værd. 33 af de 100 rigeste på årets liste har hjemme i Asien.

Den første europæer på listen findes i Tyskland, nemlig Hasso Plattner, der er stifter af og bestyrelsesformand for SAP, verdens største leverandør af software til erhvervslivet. Hasso Plattner er 10,8 milliarder dollars værd. SAP havde gennem fire år frem til maj 2014 danskeren Jim Hagemann Snabe som medtopchef.

Den første kvinde på listen findes først som nummer 33. Det er Zhou Qunfei, der ejer 88 procent af en af verdens største producenter af beskyttelsesglas til mobiltelefoner og tavle-PCer, Lens Technologi, hvor hun er både topchef og bestyrelsesformand. Der er kun fem kvinder med på top 100-listen, heriblandt den tidligere topchef for internetauktionshuset Meg Whitman, som med en formue på 2,2 milliarder dollars er på listens sidsteplads - sammen med otte mænd, der alle har samme formue. Hun er i dag topchef i Hewlett-Packard (HP).

Blev milliardær som 26-årig

Den yngste af de rigeste er Dustin Moskovitz. Han er 32 år og Facebooks første teknologidirektør. I dag er han god for 10,8 milliarder dollars, hvilket rækker til en placering som nummer 20 på listen sammen med Hassso Plattner. Han trådte første gang ind på listen af unge milliardærer i 2010, da han var 26 år gammel.

Den sydkoreanske mobil- og TV-gigant Samsungs magtfulde bestyrelsesformand Lee Kun-hee på 74 år er med 13,67 milliarder dollars i formue nummer 14 og slår dermed Paypals og Teslas Elon Musk, der er nummer 15 med en formue på 12,7 milliarder dollars.

Der er ingen fra Norden på toplisten. Lee Kun-hees søn, den 48-årige Jay Y. Lee, som står på spring til at overtage ledelsen af familieimperiet, indtager listen som nummer 32 med en formue på 6,5 milliarder dollars.

53 af de 100 rigeste er blevet rigere siden sidste år, mens 27 er blevet fattigere.

Listen rummer 12 nye navne.

Læs mere: Her er hele Forbes' liste over de 100 rigeste i teknologiverdenen

LÆS MERE