Her er hackningens rædselskabinet

Her er et udvalg af kendte og store hackerangreb, som har ramt Danmark og resten af verden.

Hackerangrebene bliver konstant voldsommere. Arkivfoto: Shutterstock/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

April-maj 2007: Et formodentlig russisk hackerangreb lammer Estland. Hele Internettet sættes ud af drift, og myndigheders og finansielle virksomheders kommunikation bliver lagt ned.

August 2008: Et koordineret, russisk cyberangreb sættes ind mod Georgien, som har sendt tropper mod oprørske områder i landet, og lammer kommunikationen i landet.

December 2015: 235.000 hjem i Ukraine står uden strøm, efter at - igen - angiveligt russiske hackere overtager kontrollen med et elværk og låser personalet ude for derefter at kortslutte systemerne.

September 2016: Den amerikanske internetgigant Yahoo indrømmer at have opdaget, at hackere i 2014 har stjålet personlige oplysninger om en halv milliard brugere, dengang det største datatyveri i historien.

Oktober 2016: Hackere gennemfører det dengang største udmattelsesangreb mod nettet i historien ved at bruge alt fra overvågningskameraer over babyalarmer og DVD-afspillere til printere, som alle var koblet på nettet men havde så dårlig sikkerhed indbygget, at hackere kunne overtage kontrollen med dem. Filmstreamingtjenesten Netflix, mikroblogtjenesten Twitter, musikstreamingtjenesten Spotify, internetgiganten Amazons netlager og betalingstjenesten PayPal bukkede under, fordi de alle blev bombarderet med »kundebesøg«.

December 2016: Yahoo offentliggør oplysninger om et endnu større datatyveri, som er historiens største, nemlig at hackere i 2013 brød ind og stjal personlige oplysninger om en milliard brugere.

31. december 2016: Danmarks største TV-leverandør, det TDC-ejede YouSee, får hacket sine systemer, så skærmene går i sort hos i over en million danske hjem på en af årets store TV-aftener. Seks måneder senere er der stadig intet nyt fra efterforskningen.

Februar 2017: Danmarks fjerdestørste teleselskab, »3«, oplyser, at hackere har stjålet oplysninger om med vished 3.600 kunder og kræver løsepenge for ikke at lægge oplysningerne på nettet. »3« nægter at betale og går til pressen med oplysninger om angrebet.

April 2017: Forsvarets Efterretningstjeneste oplyser, at en statsstyret, russisk hackergruppe i 2015 og 2016 har hacket sig ind på et e-mailsystem, som bruges af forsvarets ansatte og tappet det for oplysninger.