Her er Genmabs vigtigste mål for 2016

Genmabs nye kræftmiddel Darzalex bliver også i 2016 omdrejningspunktet for de vigtigste begivenheder for biotekselskabet. Det fortæller administrerende direktør for Genmab, Jan van de Winkel, til Ritzau Finans.

Foto: Erik Refner. Genmabs nye kræftmiddel Darzalex bliver også i 2016 omdrejningspunktet for de vigtigste begivenheder for biotekselskabet. Det fortæller administrerende direktør for Genmab, Jan van de Winkel, til Ritzau Finans.
Læs mere
Fold sammen

Han peger på foreløbige data fra fase 3-studierne kaldet Pollux og Castor med Darzalex som to af hovedbegivenhederne. Det skyldes, at Darzalex prøves i kombination med de mest benyttede præparater mod knoglemarvskræft, Revlimid og Velcade, samt hormonpræparatet Dexamethason.

»Et positivt udfald kan dramatisk øge markedet for Darzalex i USA,« siger Jan van de Winkel til Ritzau Finans.

Foreløbigt gælder den amerikanske godkendelse af Darzalex således kun for patienter, der har gennemgået tre behandlingsforløb eller ikke har gavn af to af de mest benyttede behandlinger. Godkendelsen er kommet på baggrund af fase 2-studier i relativt få patienter, hvilket er et særsyn.

I Europa har partneren Janssen Biotech også indsendt registreringsansøgning i september sidste år, og Udvalget for Humanmedicinske Lægemidler under Det Europæiske Lægemiddelagentur tildelte kort derefter Genmabs kræftmiddel en fremskyndet evalueringsproces.

Det var første gang, at et lægemiddel blev tildelt en fremskyndet evalueringsproces på baggrund af et fase 2-studie uden kontrolarm.

»Selvfølgelig er den europæiske godkendelse også meget vigtig, og så er lanceringen af en lang række nye studier med Darzalex vigtige, fordi de har indflydelse på selskabets fremtid,« siger Jan van de Winkel.

Forventningerne til en potentiel europæisk lancering er store:

»Det er ekstremt vigtigt. Det europæiske marked er mindre end det amerikanske - ikke på grund af antallet af indbyggere - men fordi der skal forhandles om tilskud og adgang til patienterne med myndighederne. Men det udgør i grove træk 50-60 pct. af det amerikanske marked,« siger Jan van de Winkel.