Genmab mere end fordobler indtjeningen

Biotekselskabet Genmab øgede kraftigt indtjeningen efter fremgang på flere områder. Selskabet vil satse endnu mere på fremtidens kræftmidler og skruer yderligere op for at udvikle selskabets kræftmidler.

Foto: Erik Refner

»Vi skabte fremgang i alle vores forretningsområder ved at udvikle vores pipiline, vores kommende genrationer af teknologier og ved at gå ind i nye samarbejder samtidig med at vi overgik vores mål,« udtaler topchef  Jan van de Winkel i årsregnskabet for 2015.

Biotekvirksomheden løftede omsætning til over 1,1 mia. kr. fra 850 mio. Det er en smule højere end de salgsforventninger, som selskabet opjusterede til i november efter kræftmidlet Darzalex i november sidste år blev godkendt i USA.

Genmab skriver, at selskabet allerede i 2016 regner med at få pæne indtægter fra det lovende Darzalex på 200-250 mio. kr, efter det danske selskabets partner Johnson & Johnson anslår, at det samlede salg af Darzalex vil  løbe op i ca. to mia. kr.

Genmabs bundlinje viste et plus på 763,5 mio. kr. mod godt 300 mio. kr. året før. Driftsindtjeningen steg også kraftig til 730 mio. kr. eller næsten tre gange så meget som i 2014.

I 2016 vil Genmab skruer op for investeringer i en række nye teknologier. De højere omkostninger skyldes, at man vil satse mere på udviklingen af nye lægemiddelkandidater, herunder det næste store håb, kræftmidlet Humax-TF-ADC. Det betyder, at indtjeningen kommer til at falde i år.

»Vi regner med, at driftsindtjeningen for 2016 vil være på omkring 25-75 mio. kr. sammenlignet med 730 mio. kr. i 2015,« fremgår det af regnskabet.

Aktier i Genmab har haft en svær start på 2016, hvor aktien har mistet over 20 pct. og er en af det danske C20-indeks' største tabere. Men det kommer efter en godt 2015, hvor selskabets sluttede året af med at være 54,6 mia. kr. værd på børsen.