Her er de danske it-helte

...og dette laver de i dag.

Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ComON mødte sidste uge en international it-superstjerne, Robert E. Khan. Han var en af de to udviklere af TCP/IP-protokollerne, der i 30 år har været fundamentet for internettet.

Danmark har også masser af helte, både unge og gamle. Her er vores liste i en uprioriteret rækkefølge. Flere af heltene er med i dommerpanalet i ComON's iværksætterkonkurrence, Tech Guld 2010.

Hvad er en it-helt? Der er masser af danskere, der har været med til at forme it-verdenen. Det er sket ved at skabe programmeringssprog, skabe infrastruktur eller nyskabende produkter og virksomheder.

Her er heltene:

Peter Naur (81 år)

Bedrifter: Som ansat ved Regnecentralen i 60'erne var han med til at drive den danske computerforskning, der på sin tid var blandt de førende i verden. Peter Naur modtog i 2005 computerverdenens Nobel-pris, ACM A. M. Turing Award, for sit bidrag til programmeringsprog, deriblandt definitionen af sproget Algol 60.Peter Naur grundlagde tillige Datalogisk Institut ved Københavns Universitet og var professor der, indtil han gik på pension. Nu: Peter Naur (81 år) har senest beskrevet neurologi-nervesystemet og sysler derudover med at finde ud af, hvad komponisten Joseph Haydn mente med sine værker, der ofte var selvbiografiske, oplyser han til ComON.

Bjarne Stroustrup (59 år)

Bedrifter: Opfinder af programmeringssproget C Nu: Professor og leder af afdelingen for computerforskning ved Texas A&M University. Han desuden tilknyttet AT&T Labs - Research som AT&T Fellow.

Rasmus Lerdorf (41 år)

Bedrifter: Opfinder af programmeringssproget PHP og bidragsyder til open source Apache HTTP serveren. Nu: Arbejder for amerikanske WePay.com for at udvikle deres API.

Anders Hejlsberg (49 år)

Bedrifter: Opfinder af udviklerværktøjet Turbo Pascal, chefarkitekt på programmeringssproget Delphi og leder af udviklingen af det bredt brugte programmeringssprog C#. Nu: Arbejder for Microsoft som chefarkitekt på C#.

David Heinemeier Hansson (30 år)

Bedrifter: Har udviklet det anerkendte Ruby on Rails (RoR), der er et open source udviklerværktøj. Nu: Er partner hos cloud-firmaet 37signals.

Jakob Nielsen (52 år)

Bedrifter: Er internationalt anerkendt for sine forskning i usability, altså hjemmesidedesign. Nu: Er selvstændig konsulent i usability med base i USA.

Martin Thorborg (40 år i år)

Bedrifter: Medstifter af Jubii.dk i 1995, SPAMfighter i 2004 og iværksætterforummet Amino. Nu: Har siden 2008 boet i Boca Raton i Florida, hvor han leder SPAMfighters kontor i Nordamerika.

Morten Lund (38 år)

Bedrifter: Investor i Skype, Zyb og gik personligt konkurs med investeringen i Nyhedsavisen. Nu: Kom ud af sin personlige konkurs i april i år og er nu bestyrelsesformand i Tradeshift og har startup-katalysatoren LundXY.

Frank Rasmussen

Bedrifter: Stiftede internetudbyderen Image Scandinavia og har siden etableret og solgt succesfulde mobilselskaber som Telmore og Bibob. Nu: Stifter og direktør for MVNO-Systems, der hjælper mobilselskaber med at starte op.

Preben Mejer (f. 1952)

Bedrifter: Koblede Danmark på internettet som ansat ved TDC i 1994 og gennem mange år en kendt debattør i den danske it-branche. Nu: Direktør for Innovation Lab.

Jesper Buch (35 år)

Bedrifter: Medstifter af Just-Eat, der har ekspanderet til flere andre lande og coachinguniverset Mentaline. Nu: Stadig aktiv i de to virksomheder og fungerer som business angel.

Morten Wagner (38 år)

Bedrifter: Medstifter af Freeway-koncernen, der har udviklet succes-sites som Dating.dk, Trendsales og Arto. Nu: Er stadig aktiv i Freeway og arbejder i London.

Klaus Riskjær Pedersen (55 år)

Bedrifter: Startede internetudbyderen Cybercity i 1995 med et indskud på 200.000 kroner og solgte det fem år senere for omkring en halv milliard kroner. Nu: Afsoner en dom for bedrageri mm.

Christian Rovsing (73 år)

Bedrifter: Stiftede i 1963 eget firma og udviklede software til mainframe-systemer i 1970'erne. Firmaet gik konkurs i 1984. Nu: Var indtil juni 2009 medlem af EU-Parlamentet for De Konservative og er i dag erhvervsmand som investor og bestyrelsesarbejde.

Preben og Erik Damgaard

Bedrifter: De to brødre stiftede i begyndelsen af firserne Damgaard Data, der senere blev til Navision. Firmaet blev senere opkøbt i 2002 af Microsoft for 1,5 milliarder dollars. Nu: Erik Damgaard kom siden ud i økonomiske problemer og er ikke længere milliardær. Han er nu involveret i mindre foretagender. Preben Damgaard har været heldigere med sine investeringer og er fortsat investor i teknologivirksomheder gennem selskabet Damgaard Company, som broren Erik ikke længere er en del af.

Frode Greisen

Bedrifter: Direktør for Europas første back bone-netværk, Ebone, der i 1992 gjorde internettet hurtigere og billigere på vores side af Atlanten. Konsortiet havde en række store europæiske internetleverandører som Tele Danmark som kunder i perioden 1992 til 1999, inden det blev solgt. Ebone øgede hastigheden i sit backbone med en faktor 10.000, fra 256 kbps i 1992 til 2,5 Gbps, i perioden fra 1992 til 1999, fortæller Frode Greisen til ComON. Nu: Har været ansat ved UNI-C en årrække, inden han blev pensioneret i 2005/06. Har siden da været tilknyttet nogle iværksættervirksomheder, men er pt. ikke involveret i it-virksomheder.

Dansk Data Elektronik (firma)

Bedrifter: Dansk Data elektronik blev stiftet i 1975 af seks civilingeniører og var en foregangsvirksomhed i datamaternes første tid. Nu: DDE skiftede navne til eHuset i 1999 og blev overtaget af CSC i 2001.

Prolog Development Center (firma)

Bedrifter: Leo Schou-Jensen pg Finn Grønskov stiftede i 1984 firmaet på baggrund af deres Prolog Compiler, som de udviklede sammen med en anden medstuderende fra DTU, Jon Hofmann. Programmeringssproget Prolog forbindes med kunstig intelligens. Nu: De to stiftere leder fortsat virksomheden, der i dag udvikler planlægningssoftware, som bruges af flyindustrien, lufthavne, detailhandel, sygehusvæsnet og plejesektoren. Hertil kommer taleteknologiske løsninger, for eksempel talegenkendelse til DR, TV2 og Folketinget.

Janus Friis (34)

Bedrifter: Skabte sammen med svenskeren Niklas Zennström først Kazaa, siden Skype og forsøgte sig så med videotjenesten Joost. De to blev milliardærer på salget af Skype til Ebay. Nu: Janus Friis investerer i opstartsvirksomheder med selskabet Atomico. Janus Friis har også været med til at lancere musiktjenesten Rdio, der kun fungerer i USA lige nu.

Navision (firma)

Bedrifter: Det danske firma, der producerede ERP-software til virksomheder, blev skabt i 1984 af Jesper Balser, Torben Wind og Peter Bang. I år 2000 fusionerede selskabet med Damgaard Data, og to år senere blev det opkøbt af Microsoft. Nu: Firmaets produkter lever videre hos Microsoft, blandt andet som Microsoft Dynamics NAV.

Finn Helmer (60 år)

Bedrifter: Mangeårig direktør for den danske it-virksomhed GIGA, som Intel købte i år 2000 for 10 milliarder kroner. Nu: Direktør for fiberselskabet ComX.

Mangler vi nogen på listen?

Skriv det i kommentarfeltet - og nej, Stein Bagger kommer ikke på listen!

ComON har under research til denne oversigt blandt andet modtaget gode tips fra Mogens Nørgaard og ansatte ved Miracle, samt medlemmer af vores Facebook-side. ComON takker for hjælpen.

Man kan desuden læse mere hos Dansk Datahistorisk Forening, der har et virtuelt museum.