Handelskrigen klinger af: Trump udskyder told og inviterer Xi Jinping til Florida

Her er de vigtigste ting, du skal vide fra morgenstunden. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Trump nævner i sit tweet muligheden for et snarligt topmøde med Kinas præsident, Xi Jinping. Fold sammen
Læs mere
Foto: Damir Sagolj

Godmorgen!

Og velkommen til ugens første nyhedshedsdag, hvor der er positive takter i handelskrigen. Vi begynder dog overblikket med en hård kritik af landets headhuntere:

1
Opsang fra Novozymes: Headkuntere svigter kvinderne

Flere kvinder i ledelse er top-of-mind i erhvervslivet, men ifølge Novozymes' HR-direktør, Anne Bisbjerg Lee, gør headhuntere ikke nok for at levere kvindelige kandidater. Headhunterne er ikke fulgt med tiden og kunderne, og så er de styret af ubevidste kønsbias, mener hun.

»Jeg synes ikke, at headhunterne forpligter sig ret meget. Jeg ville ønske, at de forpligtede sig til, at vi skal have flere kvinder i topledelse i Danmark,« siger Anne Bisbjerg Lee.

Hun mener, at headhunterbranchen ikke er dedikeret nok i forhold til at levere det, virksomhederne vil have: flere kvinder på direktionsgangene og i bestyrelserne.

»Når vi engagerer en headhunter, spørger jeg altid, hvad deres tilgang er til at skabe diversitet i kandidatfeltet. De lover alle, at der vil være kvindelige kandidater på den første liste af kandidater, vi præsenteres for. Men der skal jo være kvinder på listen gennem hele processen. Kvinderne skal ikke bare på en liste, hvor de ryger af i svinget. De skal med helt hen til indgangsdøren og ind i virksomheden,« siger hun.

Læs hele interviewet med HR-direktøren her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Elektrisk cykelkomet har alvorligt rod i regnskabet

Bestillingerne på den urban-smarte, sammenklappelige elektriske cykel, Mate, bliver ved med at tikke ind på crowdfunding-platformen Indiegogo.

Med bestillinger for knap 16 mio. dollar eller mere end 100 mio. kr. har den danske opstartsvirksomhed Mate.Bike lavet den bedste crowdfunding-kampagne i europæisk crowdfundings historie.

Men successen har haft en pris. Hjemme på kontoret på Vesterbro i København er de to søskende bag Mate.Bike, Julie Kronstrøm Carton og Christian Adel Michael, tilsyneladende blevet overvældet af de regnskabsmæssige praktikaliteter, som følger med at stå med en global forretning nærmest fra den ene dag til den anden.

Det seneste regnskabsår 2017/18, hvor Mate.Bike har leveret 7.500 cykler til kunder i 52 lande på baggrund af virksomhedens første crowdfunding-kampagne, har det knebet gevaldigt for to stiftere med at holde styr på regnskabet.

Det har afstedkommet en stribe anmærkninger fra virksomhedens revisor, BDO, fremgår det af virksomhedens årsregnskab, som i øvrigt blev afleveret med ulovlig forsinkelse i begyndelsen af januar i år.

Ifølge revisoren har Mate.Bike overtrådt momslovgivningen, kildeskattelovens bestemmelser om udbetaling til kapitalejeren, årsregnskabslovens frist for indsendelse af årsrapport og bogføringsloven. Læs mere på Berlingske her.

3
Børsens nye medlemmer har mest af alt tabt

Vi rykker videre til Finans, som kan fortælle, at kun fire af de 13 selskaber, som blev noteret på fondsbørsen i 2017 og 2018, kan fremvise en aktiekurs, som er højere end den, de blev noteret til. Resten er faldet.

Vinderne er robotter- og it-selskaber, mens Den Jyske Sparekasse og Happy Helper er blandt taberne.

Sådan er status på den børsbølge af især meget små selskaber, der efter knap et årtis markant børstørke skyllede ind over det danske marked i 2017 og 2018. Det viser en gennemgang af aktierne foretaget af Finans.

4
Trump udskyder forhøjelse af told på varer fra Kina

Vi runder af med historien om, at USA og Kina i weekenden har gjort så store fremskridt i forhandlingerne om en handelsaftale, at præsident Donald Trump har besluttet at udskyde en planlagt forhøjelse af tolden på varer fra Kina.

Trump begrunder i et tweet søndag aften sin beslutning med »betydelig fremgang« i handelssamtalerne med Kina. Han nævner også muligheden for et snarligt topmøde med Kinas præsident, Xi Jinping.

»Såfremt begge parter gør yderligere fremskridt, vil vi arrangere et topmøde med præsident Xi og mig selv i Mar-a-Lago for at færdiggøre en aftale,« skriver han.

Mar-a-Lago er Trumps luksusejendom i Florida.

Det er uvist, hvor tæt de to lande er på at indgå en aftale, men Trump antyder, at det højst drejer sig om et par uger, rapporterer Reuters fra Det Hvide Hus natten til mandag dansk tid.

Trumps positive udlægning af weekendens samtaler bliver bekræftet af Kina, og Trumps melding søndag er det hidtil klareste tegn på muligt gennembrud i forhandlingerne.

De amerikanske toldsatser på kinesisk import skulle efter planen være sat op til 25 procent fra 10 procent fredag den 1. marts, hvis der ikke var indgået en aftale.

Forhøjelsen omfatter kinesiske varer til en samlet værdi på 200 milliarder dollar. Det svarer til omkring 40 procent af USA's totale import fra Kina.

Det bør investorerne holde øje med:

Her er tre ting, som seniorstrateg hos Nordea Andreas Østerheden holder øje med i dag.

  • Kinesiske aktier oplever god medvind her til morgen, efter Trump i går tweetede, at deadlinen for våbenhvilen mellem USA og Kina, som ellers stod til at udløbe 1. marts, nu er udskudt, samt at der er tale om et muligt møde mellem statscheferne i slutningen af marts, såfremt der er fremskridt i forhandlingerne. I dag bliver en stille start på ugen, som ellers kommer til at indeholde interessante input på både datafronten og den politiske front. Ikke blot bliver der flere talere fra den amerikanske centralbankchef Jerome Powell, men der vil også være en mulig afstemning i det britiske parlament omkring Theresa Mays forslag til rammerne for en udtrædelsesaftale.
  • Starter vi med at se på dagens program, vil det eneste nøgletal med en smule interesse være den regionale erhvervstillid fra Dallas Fed (Federal Reserve Bank of Dallas), som vil indeholde lidt mere information om situationen i den amerikanske fremstillingssektor. Med usikkerheden omkring handelskonflikten er det relevant for investorerne at følge denne type af indikatorer, som kan give en indikation på, i hvilken grad usikkerheden påvirker virksomhedernes fremtidsplaner.
  • På den pengepolitiske front vil det være muligt at følge Bank of Englands Mark Carney og Federal Reserves Richard Clarida, som taler i løbet af dagen. Selvom det store fokus vil være på centralbankchef Powell senere på ugen, så er det alligevel relevant at søge alle de mulige indikationer omkring de store centralbankers fremadrettede linje.

Markederne lige nu:

Der er generelle stigninger i de asiatiske aktier, men for de kinesiske aktiebørser er der tale om et veritabelt tigerspring efter signaler fra Washington om de kinesisk-amerikanske handelsforhandlinger, der tydes i retning af, at en løsning på handelsstriden er undervejs.

Nikkei 225 +0,5
Topix +0,7
Hongkongs Hang Seng +0,2
China Shanghai Composite +3,3
China CSI 300 +3,6
Taiwan Taiex +0,4
Sydkoreas Kospi 0,0
Indiens BSE Sensex +0,2
Singapores STI +0,3
Sydney ASX 200 -0,1

Indeksværdi klokken 05.25.

/ritzau/FINANS