Golfstater kan blive nyt mekka for danske klimavirksomheder

Klimaminister Connie Hedegaard (K) opfordrer danske virksomheder til at sætte mere turbo på for at komme ind på markederne for grøn teknologi i golfstaterne.

I Dubai og Abu Dhabi har finanskrisen sat nye risikobetonede byggerier af eksklusive boliger swimmingpools og golfbaner på standby, da projekterne ikke kan finansieres af private investorer. Statspenge fra emiraternes oliefonde er der masser af. Abu Dhabis hovedstad, Abu Dhabi, er én stor byggeplads. Her ses verdens 3. største moske, den marmorbeklædte Sheikh Zayed Mosque, der koster lidt over tre mia. kr. at opføre. Den ventes færdig til november i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent Højgaard Sørensen
ABU DHABI: De arabiske golfstater kan blive et nyt mekka for danske virksomheder på eksport af klimavenlige teknologi, der sparer kloden for udledning af CO2.

Det vurderer eksperter fra såvel brancheorganisationen Dansk Industri som Klima- og Energiministeriet efter det første danske erhvervsmæssige fremstød i regionen, der slutter i dag.

»Hvis virksomhederne har heldet med sig og får foden solidt ind som leverandører af energirigtige løsninger i Mellemøsten, kan 10 procent af Danmarks årlige eksport af energiteknologi i løbet af nogle år komme fra golfen,« skønner seniorrådgiver Anders Hasselager fra Energistyrelsen under Energiministeriet.

På årsplan eksporterer danske virksomheder cleantech-løsninger og grøn teknologi for 52 milliarder kr. Salg af vindmøller udgør en væsentlig del. Og eksporten under ét stiger støt. De arabiske lande efterspørger nu alt fra koncepter og udstyr til behandling af affald til pumper og rør til energibesparende anlæg til air condition.

Åbne døre
Det statslige grønne energiselskab i emiratet Abu Dhabi, Masdar, har i tre dage været vært for en af verdens største konferencer for vedvarende energi og CO2-venlig energiteknologi. En delegation af Danmarks førende klimavirksomheder som bl.a. Vestas, Logstor, Danfoss og Cowi har vist araberne, hvad de kan tilbyde.

Fremstødet er sket sammen med klima- og energiminister Connie Hedegaard(K) og hendes embedsmænd. Hun slår fast, at de olieproducerende golflande har åbnet dørene for vestlige virksomheder, der kan levere klimavenlige koncepter, rådgivning og udstyr.

Kridt skoene
»Det er en kærkommen markedsmulighed for dansk industri, der lider under finanskrisen. Og den mulighed for at komme markant ind i golfstaterne med ny grøn teknologiudstyr bør virksomhederne ikke lade gå fra sig, mener klimaministeren. Men skal dansk erhvervsliv være med på vognen, skal virksomhederne kende deres besøgelsestid,« siger Connie Hedegaard (K) til Berlingske Tidende. »Det kræver, at de kridter skoene noget mere i forhold til hidtil,« tilføjer ministeren.

»Det er nu det sker, og det er store penge, der skal investeres. Derfor bør danske virksomheder kende deres besøgelsestid,« siger Connie Hedegaard.

Golflandene kæmper med skyer af dioxin, der driver ind over byerne fra gammeldags åbne lossepladser. Den giftige røg kommer fra kemikalier, olie og husholdningsaffald, der bliver knust og brændt af. Samtidig er der i byerne et enormt spild af el og vand samt store udslip af CO2. Golfstaterne efterspørger alt fra store solfanger- og affaldbehandlingsanlæg til planlagte nye grønne økobyer samt rør og udstyr til fjernkøling af boliger i nye og eksisterende byer som en effektiv form for air condition.

På Abu Dhabi-konferencen mødtes klimaministeren og repræsentanter fra dansk erhvervsliv i går med administrerende direktør, Sultan al-Jaber fra det statsejede selskab Masdar.

Golfstaterne har i mange år været førende på fossil energi, siger al-Jaber. Hans vision er, at landene i fremtiden er nødt til bygge position op som førende inden for brug af og investeringer vedvarende energi på hjemmebane og i udlandet. F.eks. vil Masdar frem 2016 bygge en bil- og CO2- fri grøn by, Masdar City uden for hovedstaden, til 40.000 mennesker plus ansatte i 1.500 virksomheder og forretninger. Budgettet for opførelsen af byen er 22 milliarder kr., dvs. 127 milliarder kr.

»Så nu handler det for danske virksomheder om at være helt oppe på dupperne, f.eks. hvis de vil have opgaver på Masdar-projektet. Det bliver et unikt udstillingsvindue på vedvarende energi for hele verden,« siger Connie Hedegaard.

Stigende omsætning
Virksomheden Logstor er et af de danske selskaber, der er længst fremme i golfstaterne. I et joint venture med et lokalt selskab i Abu Dhabi opfører Logstor en fabrik til over 100 millioner kr. til produktion af rør til fjernkøling, dvs. air condition til boligområder, forretninger, virksomheder og offentlige institutioner. Selskabet har budt på projekter i golfen, som kan give Logstor et salg på over 200 millioner kr.

»Det bliver især salget i golfstaterne, der kommer til at løfte vores globale salg. I løbet af tre år regner jeg med, at vores omsætning på rør til fjernkøling når op på mellem en halv og en hel million kr. i denne region,« siger senior vicepræsident Akram J. Mourad fra Logstor.

Den tidligere koncernchef og snart kommende Danfoss-formand Jørgen Mads Clausen regner tilsvarende med, at hans virksomhed på kan øge omsætningen til en milliard kr. eller det dobbelte af dag på ventiler og andet udstyr til air condition.