Forbrugerrådet melder TDC til Konkurrencestyrelsen

TDC sidder nu så eftertrykkelig tungt på hele teleinfrastrukturen, at de ikke længere er til komme udenom. Og det er et problem, mener Forbrugerrådet.

Forbrugerrådet har meldt TDC til konkurrencestyrelsen Fold sammen
Læs mere
Foto: unknown
Da TDC i sidste uge annoncerede købet af Dongs fibernet, overskred selskabet samtidig en magisk grænse. Nu er det nemlig nærmest umuligt at komme uden om at blive kunde hos selskabet, fordi selskabet ejer både kobber og fiberkabler i en stor del af landet.

Frygten udtrykkes af Forbrugerrådet, der påpeger, at TDC er ved at skabe sig et monopol visse steder i landet. Det går ud over konkurrencen - og dermed den pris, forbrugerne ender med at betale for produkterne.

TDC ejer det kobbernet, der fulgte med, da selskabet i sin tid blev privatiseret. Men loven siger, at TDC skal give konkurrenter adgang til at tilbyde tjenester på TDCs kobbernet til rimelige priser. Det betyder, at stort set alle ADSL-produkter, der sælges i dag, faktisk blot er TDC-produkter. Udover det mobile bredbånd, der fungere via mobilnettene, har fiberen været den eneste reelle konkurrerende infrastruktur til TDCs.

Men det er - i hvert fald i Nordsjælland, hvor Dong har gravet fiber ned - nu en saga blot, fordi TDC har overtaget fiberen.

Da opkøbet blev en realitet, erklærede TDCs koncernchef overfor Berlingske Business, at selskabet ville holde nettet åbent for alle, der måtte ønske at levere produkter via fibrene. Samtidig lovede TDC, at det ville ske på samme vilkår, som gælder for kobberet i dag - også selv om TDC ikke er forpligtet til det.

I dag leverer konkurrenten Telenor eksempelvis internet via de nytilkøbte TDC-fiberkabler. Alligevel vil Forbrugerrådet nu have konkurrencestyrelsen til at se nærmere på købet.
"Forbrugerrådet har derfor bedt Konkurrencestyrelsen undersøge sagen. Hvis det viser sig, at der ikke kan stilles noget op med den nugældende regulering, må problemet løses politisk," skriver økonom i rådet, Martin Salomon.