Forbrugerne får mulighed for indkøb om natten

Inden for de kommende år vil de første supermarkeder lade dørene være åbne døgnet rundt, men først skal søndagsshopperne tilgodeses.

Mogens Bjerre, forsker i forbrugeradfærd ved Copenhagen Business School, vurderer , at de udvidede åbningstider i supermarkederne vil komme til at koste for eksempelvis de selvstændige kiosker. Foto: Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du er på vej hjem fra byen. Klokken er fire om natten. Du ved, at køleskabet er tomt, så der er ingen morgenmad. Hvad gør du? Om fem år tager du lige et smut forbi supermarkedet og bruger lidt af din nat på de nødvendige indkøb, hvorefter du kan sove rusen ud - uden at skulle bekymre dig om mælk, brød og smør til dig selv eller børnene.

Køb adgang: Det ønsker kunderne sig af fremtidens supermarked Sådan vurderer forsker i detailhandel Lars Esbjerg, at fremtidens åbningstider bliver, men det er dog ikke alle, som vil få mulighed for natkød og natsmør. »I de store byer er der supermarkeder, som om fem år vil forsøge sig med at have døgnåbent. Det har man allerede i USA og England, så det er noget, supermarkederne vil afprøve, om forbrugerne også vil have i Danmark,« siger Lars Esbjerg, lektor på Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, og uddyber:»Men når man kommer ud i de mindre provinsbyer, vil det næppe kunne betale sig for butikkerne.«

Din mening: Vil du handle ind om natten?

Men hos Kvickly er de klar til at smide dørlåsene ud i storbyerne, hvis kunderne er klar. »Der kunne godt være et par butikker inde i de store byer, hvor der er et behov inden for fem-ti år,« siger Jesper Faurholdt, direktør for Kvicklykæden. Irmas direktør Alfred Josefsen tror dog ikke på ideen med natåbent.»Der vil være ganske få, som gider købe ind om natten i Danmark. Det ligger ikke til dansk tradition,« siger han. Først søndagsåbent Men inden natteravnene kan begynde at købe ind, vil butikkerne dog først satse på søndagsshopperne. I begyndelsen af maj skal den nye lukkelov vedtages i Folketinget, men regeringen og Dansk Folkeparti er allerede enige om, hvordan den skal se ud. Butikkerne skal have mulighed for at have åbent 30 søndage i stedet for de nuværende 20 fra juli i år, og fra oktober 2012 vil regeringen kun tvinge butikkerne til at holde lukket i helligdagene. Det har både Irma, Fakta, Føtex og Kvickly allerede meldt ud til Berlingske Business, at de vil udnytte fuldt ud. Kunderne kan godt lide at handle om søndagen, så selvfølgelig skal der være åbent hos os, lyder det fra de fire kæders direktører. Dit supermarked: Hvad skal fremtidens supermarked gøre for dig?
Ifølge en undersøgelse fra detailkonsulentvirksomheden Retail Institute Scandinavia lavet for Økonomi- og Erhvervsministeriet sidste år har butikkerne ret i, at kunderne elsker søndagsindkøb. Siden England liberaliserede deres lukkelov i 1994, så alle butikker måtte holde åbent seks timer om søndagen, er omsætningen på den ellers hellige ugedag steget, står der i undersøgelsen. Men de udvidede søndagsåbninger i supermarkederne vil dog ikke være til glæde for alle i detailbranchen, påpeger Mogens Bjerre, forsker i forbrugeradfærd ved Copenhagen Business School. Kæder som Spar, Seven Eleven og de små selvstændige kiosker vil efter alt at dømme tabe omsætning. »Vi ved, at deres omsætningsudvikling er ganske dramatisk, når der er søndagsåbent i de store butikker, sammenlignet med søndage, hvor der ikke er søndagsåbent. De oplever omsætningsreduktioner op mod en tredjedel af normale søndage,« siger han.