Fisker angriber danske bilafgifter

Hvornår er en bil miljøvenlig nok til at blive afgiftsfritaget? Det spørgsmål får folkene bag Fisker Karma snart svar på i Landsskatteretten, og det kan i sidste ende give billigere hybridbiler.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens satsning på elbilen kan snart komme under voldsomt pres. Importøren bag den dansk designede superbil Fisker Karma har med bilfirmaets støtte anlagt sag i Landsskatteretten for at få prøvet elbilers afgiftsfritagelse, der gælder frem til 2016, og der ventes dom inden for de nærmeste dage.

»Der findes en lang række teknologier, der kan nedbringe bilers CO2-udledning væsentligt, og som er langt mere anvendelige end den rene elbil, der stadig lider under meget kort rækkevidde. Politisk er der ingen forståelse for, at teknologien for længst har overhalet lovgivningen,« siger importøren Jacob Nellemann, adm. direktør i Nellemann A/S.

Afgiftsfritagelsen gælder ifølge Skat kun for 100 procent elbiler og ikke for biler som Fisker Karma, der kan køre over 40 km/l takket være en kobling af batteridrift med en benzingenerator. Men det er en alt for snæver og miljøskadelig tolkning af loven, mener Nellemann og Fisker Karma.

Giver retten dem medhold, åbner det mulighed for, at også andre hybridbiler, hvor batteridrift er kombineret med andre teknologier, kan blive fritaget, vurderer både jurister og bilbranchen. Det gælder f.eks. avancerede hybridbiler fra bl.a. Mercedes og BMW og CO2-neutrale minibiler som den gasdrevne version af VW UP, der også betaler fuld afgift og derfor i dag er langt dyrere end tilsvarende benzin- og dieseldrevne biler.

Paradoksalt nok har afgiftsfritagelsen kun haft marginal betydning for salget af elbiler - blot 1.500 ventes der indregistreret i år. Til sammenligning er der 40.000 gasbiler i Sverige og 100.000 i Tyskland. I begge lande er afgiften betinget af, hvor meget CO2 bilen udleder.

De Danske Bilimportører kalder den danske registreringsafgift en barriere for en grønnere vognpark: »Mange af de andre teknologier har svært ved at komme ind på markedet, alene af den grund at afgiftssystemet ikke er indrettet til at tage højde for dem,« siger chefkonsulent Tejs Laustsen Jensen.

Skat vil ikke udtale sig om sagen. Både regeringen og oppositionen henviser til kommende forhandlinger om reform af registreringsafgiften.