Finland kaster sig ud i opsigtsvækkende borgerløns-eksperiment

Den finske regering er ved at være klar til et forsøg, der på forhånd har vakt international opsigt. De næste to år vil omkring 2.000 ledige finner få borgerløn, mens en gruppe forskere står på sidelinjen for at følge, om det en god idé midt i globaliseringens og digitaliseringens tidsalder.

ARKIVFOTO: Kallio kirken i Helsinki, Finland, 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra årsskiftet og to år frem får 2.000 tilfældigt udvalgte arbejdsløse finner mellem 18 og 58 år udbetalt 4.000 kroner om måneden fra den finske stat.

Pengene er skattefri, og de ledige skal ikke leve op til de krav, som finske ledige og kontanthjælpsmodtagere ellers skal.

Fra den finske regerings side er der tale om et eksperiment, som skal afsløre, hvilken effekt en universal offentlig ydelse uden betingelser, en slags borgerløn, egentlig har på mennesker. Derfor skal forskere følge de 2.000 finner på borgerløn og en kontrolgruppe af ledige, som fortsætter i det gamle dagpenge- og kontanthjælpssystem, frem til udgangen af 2018

Bliver folk på borgerløn dovne og ugidelige, eller giver de frie tøjler dem lyst til at tage deltidsjob, gå i gang med en uddannelse eller starte egen virksomhed?

Eksperimentet har vakt international opsigt allerede inden, det er gået i gang.

Senest har New York Times’ journalister været på besøg i Finland for at se nærmere på sagen.

»Nogle mennesker mener, at borgerløn vil løse alle problemer under solen, og nogle mennesker mener, at det er Satans hånd og vil ødelægge vores arbejdsetik. Jeg håber, vi kan skabe noget viden på området,« siger Olli Kangas, som overvåge forskning hos Kela, til New York Times.

Kela er den styrelse under den finske regering, der blandt andet administrerer udbetalingen af en række offentlige ydelser.

Borgerløn har udviklet sig til at et varmt emne i flere kredse de senere år.

Globalisering og den nye tech-økonomi er med til at ændre arbejdsmarkedet, som vi kender det. Job forsvinder, dels til udlandet, dels til robotter og kunstig intelligente computerprogrammer, og meget tyder på, at der ikke vil blive skabt nok nye job til at erstatte dem, der forsvinder. Samtidig vokser modstanden mod udviklingen i store dele af befolkningen og har blandt andet givet medvind til Brexit og amerikanernes valgt at republikaneren Donald Trump til præsident.

Borgerløn er én af de løsninger, der i stadig stigende grad popper op i debatten, også herhjemme, hvor Alternativet har sat en form for borgerløn på sit program.

Men også i den nye, digitale teknologis mekka, Silicon Valley i Californien, presser tanken om borgerløn sig på.

Tidligere på året var den amerikanske forfatter og iværksætter Martin Ford i Danmark for at promovere sin bog, “Robotterne kommer: Hvad gør vi i en fremtid uden arbejde?” og tale på Industriens Årsmøde.

Martin Ford frygter, at den hastigt voksende teknologiske udvikling i kombination med klimaudfordringer vil kunne ødelægge det politiske og økonomiske system i så høj grad, at det vil være nødvendigt med fundamentale omstruktureringer, hvis velstanden skal bevares. Det skyldes blandt andet udsigt til stor arbejdsløshed i kølvandet på udviklingen. Han foreslår som en del af løsningen, at der skal udbetales en basisindkomst eller borgerløn på 10.000 dollar om året for alle amerikanere mellem 16 og 65.

Ifølge New York Times bunder Finlands ønske om at undersøge effekten af borgerløn i pragmatiske bekymringer og målet er at skabe flere job.

Finland er blevet ramt af en række ændringer i det økonomiske grundlag oven i finanskrisens effekter. Væksten i brugen af tablets og smartphones har f.eks. ramt en af landets store industrier, papirindustrien. Resterne af mobilgiganten Nokia er blevet overtaget af Microsoft, der har valgt at nedlægge og flytte job ud af Finland. Og krisen i nabolandet Rusland har også ramt den finske økonomi hårdt.

Arbejdsløsheden er vokset og levestandarden hos de ledige faldet. Og samtidig tyder stadig mere på, at det at være på offentlig overførselsindkomst og leve op til de krav, der følger i kølvandet, virker passiviserende på folk, som f.eks. Når det ikke betale sig at tage et deltidsjob, fordi man mister understøttelse eller kontanthjælp.

»Det skal altid kunne betale sig at tage et job frem for at blive hjemme og modtage støtte. Vi er nødt til at at tage risikoen ved at lave det her eksperiment,« siger Finlands social- og sundhedsminister Pirkko Mattila til New York Times.

Det finske forsøg med borgerløn er ikke det eneste, der er i gang i øjeblikket. I Holland og Canada er der også lokale forsøg på vej, og i Frankrig har Parlamentet stemt for at indlede et forsøg. Til gengæld afviste schweizerne ved en afstemning tidligere i år at indføre borgerløn.