Finanstilsynets opførsel i sag om lokalbank er »opsigtsvækkende« og »vidtgående«

Ifølge juraeksperterne Jesper Lau Hansen og Niels Skovmand Rasmussen er det højst usædvanligt, at Finanstilsynet lægger op til at fratage en række aktionærer i den fynske lokalbank Totalbanken stemmeretten. Det kan diskuteres, om en persons fortid bør spille en rolle i afgørelsen, mener de.

Finansmanden Jesper Bak mener ikke, at han er blevet behandlet fair af Finanstilsynet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonny Munk Carlsen og Carl Redhead
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et usædvanligt og vidtgående indgreb, hvis Finanstilsynet fratager en gruppe storaktionærer i Totalbanken stemmeretten.

Sådan lyder vurderingen fra flere juraeksperter, som Berlingske har talt med.

»Det er opsigtsvækkende, da det ikke er så tit, at Finanstilsynet griber til den alvorlige reaktion, som det er at fratage stemmerettigheder. Det er ikke unikt, for det er sket før, men det er et alvorligt våben, som Finanstilsynet normalt er tøvende med at bruge. Men hvis tilsynet mener, at situationen er alvorlig nok, fremgår det klart af loven, at tilsynet kan og skal reagere sådan,« siger Jesper Lau Hansen, juraprofessor ved Københavns Universitet.

Ifølge et udkast til en afgørelse, som Berlingske har set, lægger Finanstilsynet nu op til at fratage en række aktionærer, der repræsenterer 37 pct. af aktierne i den fynske lokalbank Totalbanken, stemmeretten. Det sker, efter at storaktionæren Heine Delbing med 19 pct. af aktierne har fremsat et forslag om at fjerne næsten alle medlemmer af bankens repræsentantskab.

Niels Skovmand Rasmussen, lektor ved Syddansk Universitet og ekspert i regulering af finansielle virksomheder, påpeger, at det er en helt grundlæggende ret, at man som aktionær i et selskab kan stemme på en generalforsamling.

»Derfor er det et meget vidtgående indgreb at indskrænke denne indflydelse. Men inden for bankverdenen er der også et tungtvejende hensyn, i og med at det kan forvolde stor skade på samfundet og tilliden til den finansielle sektor, hvis virksomheden ikke forvaltes på en fornuftig og forsvarlig vis,« siger Niels Skovmand Rasmussen.

Tidligere involveret i skandaleramt andelskasse

Ifølge Totalbankens formand, Poul Fischer, samarbejder Heine Delbing med en række øvrige aktionærer, herunder finansmanden Jesper Bak, der har en fortid i den nu lukkede Københavns Andelskasse. I 2016 fik Jesper Bak som bestyrelsesformand i Københavns Andelskasse frataget sin stemmeret af Finanstilsynet efter at have været involveret i en række kritisable sager.

Af udkastet til afgørelsen bemærker Finanstilsynet, at den finansielle vagthund tidligere har haft erfaring med Jesper Bak i ledende roller i finansielle virksomheder, herunder Københavns Andelskasse.

»Sådanne erfaringer vil indgå i en endelig vurdering af gruppen,« skriver Finanstilsynet i afgørelsen.

Juraprofessor Jesper Lau Hansen, mener, at der kan tales både for og imod, at Jesper Baks fortid spiller en rolle i afgørelsen.

»På den ene side skal man ikke blive ved med at trækkes med tidligere forseelser. På den anden side skal Finanstilsynet tage hensyn til tidligere opførsel, hvis der skønnes fortsat at være risiko for gentagelse af den dårlige opførsel. Hele formålet med reglerne er netop at kunne gribe ind over for folk, som man har mistet tilliden til, eller stadigvæk betragter som nogen, der måske kunne finde på at gentage en tidligere dårlig opførsel,« siger Jesper Lau Hansen.