Københavnsk finansmand sidder på ti procent af ombejlet lokalbank

En ny storaktionær melder sig nu officielt på banen i det ulmende magtopgør om den fynske lokalbank Totalbanken. Jesper Bak, tidligere formand for Københavns Andelskasse, ejer nu ti procent af banken.

Totalbanken i Aarup på Fyn er centrum i et heftigt magtopgør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonny Munk Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hidtil har der kun været tre offentligt kendte storaktionærer i den ombejlede fynske lokalbank, Totalbanken.

Men nu melder den københavnske finansmand, Jesper Bak, sig på banen som ny storaktionær midt i et heftigt opgør om kontrollen med den Aarup-baserede bank.

I en storaktionærmeddelelse oplyser Jesper Bak, at han kontrollerer 9,35 procent af aktierne i banken. Udover Jesper Bak er det offentligt kendt, at den fynske rigmand Heine Delbing kontrollerer 19 procent af banken.

Totalbankens formand gennem 27 år, det tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, Poul Fischer, kontrollerer sammen med sin søn, Christian Fischer, 18 procent af banken.

Massiv udrensning i bestyrelse

Heine Delbing har lagt op til en massiv udrensning i bankens bestyrelse forud for årets generalforsamling, og det har fået Poul Fischer, der træder tilbage på grund af alder, til at advare om, at banken bliver »jagtet af personer med tilknytning til Københavns Andelskasse«.

»De kontrollerer så meget, at de ved, at de er et flertal,« sagde han til Berlingske mandag om en gruppe af aktionærer.

Forløbet har skabt tvivl om, hvorvidt en gruppe aktionærer handler »i forståelse med hinanden« om at overtage banken. Hvis det gør det, så skal de ansøge om tilladelse hos Finanstilsynet.

»Finanstilsynet har en ret og pligt til at følge med i, hvem der ejer bankerne. Det gør man normalt ikke med andre børsnoterede virksomheder,« påpeger Jesper Lau Hansen, professor i kapitalmarkedsret ved Københavns Universitet.

»Der er nogle overordnede regler af overtagelse af en finansiel virksomhed, for eksempel en bank, der skal beskytte investorerne og sikre deres interesser. De regler er vigtige især for banker. Der er et ekstra lag af hensyn, når det kommer til overtagelse af banker, fordi banker er vigtige for samfundet, og det gør også, at det typisk er en længere proces,« tilføjer han.

Aktier steget voldsomt

Aktierne i Totalbanken er steget næsten 200 procent siden efteråret, og derfor har det vakt undren, at ingen nye storaktionærer – før Jesper Bak nu – har meldt sig på banen. Straffen for at overtræde reglerne om at offentliggøre såkaldte storaktionærmeddelelser er hård:

»Manglende indrapportering til Finanstilsynet om ejerandele kan medføre, at man fratages retten til at stemme på dem – en ret barsk konsekvens, der reelt forhindrer ejeren i at udøve indflydelse,« påpeger Jesper Lau Hansen.

Han påpeger, at banker bliver behandlet anderledes end andre børsnoterede virksomheder på grund af deres særlige rolle i samfundet:

»Den overordnede sondring mellem banker og andre typer virksomheder skyldes, at de finansielle virksomheder opfattes som mere vigtige for samfundsøkonomien. Meget af denne type regulering knytter sig til noget så luftigt som tillid – det betyder meget for samfundet og dermed for Finanstilsynet, at der er en tillid til de finansielle virksomheder og dermed også til de kapitalinteresser, der ejer dem,« siger Jesper Lau Hansen.

Tidligere formand for skandaleramt andelskasse

Jesper Bak var frem til 2016 en del af den skandaleramte Københavns Andelskasse, hvor han blandt andet var formand. Her fik han massiv kritik af Finanstilsynet, der blandt andet fratog ham stemmeretten. Han er også direktør for kapitalfirmaet Dansk OTC, hvor han i 2017 blev sigtet i en sag om kursfusk.

Københavns Andelskasse blev i efteråret 2018 – efter Jesper Baks tid – lukket af Finanstilsynet og sendt videre til statens skraldespandsselskab, Finansiel Stabilitet. Det skete blandt andet på grund af »grove overtrædelser« af hvidvaskloven.

Magtopgøret i Totalbanken kommer ikke ud af det blå. I efteråret 2018 tørnede Heine Delbing og den daværende storaktionær, investoren Michael West Hybholt, sammen med den mangeårige formand Poul Fischer om fremtiden for banken.

Heine Delbing og Michael West Hybholt mente, at banken skulle deltage i en konsolidering i branchen, altså slå sig sammen med andre banker. Omvendt ville den siddende bestyrelse foretage en kapitaludvidelse. Parterne fik blokeret for hinandens forslag, så ingen af delene blev til noget.

Der er generalforsamling i Totalbanken 3. april.

Finanstilsynet er involveret i sagen, men ønsker ikke at udtale sig.