Beskidt spil om magten over fynsk lokalbank

I dybeste hemmelighed har investorer med tilknytning til den nu lukkede Københavns Andelskasse købt aktier i Totalbanken. Den lille fynske lokalbank er nu centrum for heftigt magtopgør.

Totalbankens tilforladelige ydre i hovedsædet i Aarup på Fyn står i skarp kontrast til et beskidt opgør om magten med den lille lokalbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonny Munk Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden 1992 har 70-årige Poul Fischer været bestyrelsesformand for den lille fynske lokalbank Totalbanken i Aarup.

Efter årets generalforsamling i banken den 3. april slutter hans tid som formand, da det tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti falder for aldersgrænsen. Så meget står klart.

Men derudover er fremtiden for Totalbanken uvis. Netop nu er banken nemlig skueplads for et opsigtsvækkende magtopgør, som blandt andet involverer den tidligere formand i Københavns Andelskasse, der sidste år blev lukket på grund af massive problemer med hvidvask.

Siden efteråret er der blevet købt massivt op af Totalbankens aktier, hvilket har gjort den lille lokalbank til en kursraket. Totalbankens aktiekurs er siden august 2018 steget med godt 190 procent. Til sammenligning har aktionærer i danske storbanker oplevet kurstab i omegnen af 30 procent i samme periode.

Ingen nye storaktionærer trods massivt opkøb

Men trods det massive opkøb af aktier, har ingen nye storaktionærer officielt meldt sig på banen. Finanstilsynets regler siger ellers, at aktionærer offentligt skal give sig til kende, når de ejer mere end fem procent af en børsnoteret virksomhed.

De eneste offentligt kendte storaktionærer i Totalbanken er lige nu den fynske rigmand Heine Delbing, der kontrollerer 19 procent af banken samt Poul Fischer og hans søn, Christian Fischer, der tilsammen kontrollerer 18 procent af banken.

Forud for årets generalforsamling har Heine Delbing lagt op til en nærmest total udrensning i bankens repræsentantsskab ved at ændre vedtægterne. Men det handler ifølge Heine Delbing slet ikke om en magtkamp.

»Jeg kan ikke se, at det her er en magtkamp. Formanden Poul Fischer falder nu for aldersgrænsen, og derfor har jeg som største aktionær en interesse i at påvirke den fremtidige bestyrelse,« siger Heine Delbing, der afviser, at han arbejder sammen med andre aktionærer i banken.

Spørgsmålet om et eventuelt samarbejde mellem Heine Delbing og andre aktionærer er afgørende. Det skyldes, at en eventuel aktionærgruppe, »som handler i forståelse med hinanden« og planlægger en overtagelse af banken skal søge Finanstilsynet om en godkendelse.

Fjendtligt indtog

Den afgående formand Poul Fischer mener, at der netop er en gruppe storaktionærer, som nu handler i forståelse med hinanden i et kuplignende forsøg på at overtage magten med banken og den dertilhørende banklicens.

»Det er mit indtryk, at dem, der køber op i Totalbanken, er en kreds omkring den gamle Københavns Andelskasse, som er i ledtog med Heine Delbing. Det fremgår jo også, at når man forsøger at lave de vedtægtsændringer, så kan enhver regne ud, at de kommer med et flertal.«

Er der et fjendtligt indtog i banken?

»Det må man betragte det som, når kursstigningen er så stor og høj, som den vitterlig er. Det sker lige pludselig som følge af, at der bliver en større omsætning af aktien på børsen. Jeg har indtryk af, at det er kredsen omkring Københavns Andelskasse, der jagter banken.«

Hvem er det, der køber op?

»Jeg kan ikke oplyse om personkredsen. De kontrollerer så meget, at de ved, at de er et flertal.«

Heine Delbing fastholder omvendt, at han ikke har noget kendskab til de nye aktionærer i banken.

»Jeg ved ikke, hvem der har købt op. Men som aktionær glæder jeg mig over, at kursen stiger så meget. Jeg kan ikke forudsige, hvad der kommer til at ske på generalforsamlingen. Jeg har 19 procent af banken, og dem vil jeg bruge til at udøve min indflydelse,« siger han.

Københavnsk finansmand involveret

En ny aktionær, som spøger i kulissen, er den københavnske finansmand Jesper Bak, der har et farverigt CV. Han var frem til 2016 en del af den skandaleramte Københavns Andelskasse, hvor han blandt andet var formand. Her fik han massiv kritik af Finanstilsynet, der blandt andet fratog ham stemmeretten. Han er også direktør for kapitalfirmaet Dansk OTC, hvor han i 2017 blev sigtet i en sag om kursfusk.

Københavns Andelskasse blev i efteråret 2018, altså efter Jesper Baks tid, lukket af Finanstilsynet og sendt videre til statens skraldespandsselskab, Finansiel Stabilitet. Det skete blandt andet på grund af »grove overtrædelser« af hvidvaskloven.

Jesper Bak ønsker ikke at udtale sig til Berlingske, men Heine Delbing bekræfter, at finansmanden har udvist interesse for Totalbanken.

»Jeg fik en forespørgsel fra Jesper Bak, om jeg ville sælge mine aktier. Det ville jeg ikke. Jeg har ikke et samarbejde med ham, men har dog talt med ham nogle gange,« siger Heine Delbing.

Årelang strid om magten

Magtopgøret i Totalbanken kommer ikke ud af det blå. Efter finanskrisen røg Totalbanken i problemer og havde brug for frisk kapital. Ved en kapitaludvidelse i 2012 kom en række nye aktionærer ind, herunder Heine Delbing, der er tidligere ejendomsmatador, samt Michael West Hybholt, der var en af de mest citerede aktieanalytikere i 00erne og i dag er investor i en række banker.

I sommeren 2018 tørnede de to sammen i et opgør med Poul Fischer om fremtiden for banken. Heine Delbing og Michael West Hybholt mente, at banken skulle deltage i en konsolidering i branchen, altså slå sig sammen med andre banker. Omvendt ville den siddende bestyrelse foretage en kapitaludvidelse. Parterne fik blokeret for hinandens forslag, så ingen af delene blev til noget.

»Jeg har været voldsomt utilfreds med bestyrelsens ageren. Der opstod en helt vild situation, som jeg aldrig har oplevet lignende. Totalbanken fik henvendelser fra andre pengeinstitutter, som kunne have fremtidssikret banken på fornuftige vilkår. De henvendelser ønskede bestyrelsen ikke at undersøge nærmere, og de ville heller ikke fortælle aktionærerne om dem. Tværtimod forsøgte bestyrelsen at gennemtvinge en fortegningsemission på ublu vilkår, som ville have udvandet de eksisterende aktionærer markant,« siger Michael West Hybholt og tilføjer:

»Over de seneste måneder har jeg haft mulighed for at sælge en væsentlig del af mine aktier i Totalbanken til en fornuftig pris. Det har jeg benyttet mig af og er ikke længere nogen betydende aktionær i banken. Derfor skal jeg heller ikke længere blande mig i Totalbankens fremtidige anliggender. I indkaldelsen til den kommende generalforsamling er det ret åbenlyst, at der er opgør på vej. Dette opgør har jeg imidlertid intet med at gøre. Jeg har brugt nok tid på Totalbanken.«